Nagyvilág

Szervkereskedőket fogtak Kárpátalján

Az ukrán szervkereskedő ügynek magyar vonatkozásai is lehetnek.

Elsősorban a szegénységi szint alatt tengődő szervdonorok verbuválásával foglalkozott egy szervezett bűnözői csoport, amelynek négy tagját a napokban tartóztatták le a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében, Kárpátalján – adta hírül szombaton az UA News hírportál. A donorok legtöbbször az egyik veséjüket áldozták fel anyagi ellentételezés fejében. A legtöbbjük belerokkant a beavatkozásba.

Viktor Ruszin kárpátaljai megyei rendőrfőnök szerint ilyen nagy visszhangot kiváltó bűnügyre még nem volt példa a független Ukrajna történelmében. Elmondása szerint a műtétek zömét Ukrajnában végezték, de több vesedonor arról számolt be, hogy valamely szomszédos ország kórházba szállították őket. Ukrajna 17 vidékéről eddig 39 sértett jelentkezett, akik azon túl, hogy a kecsegtetett vagyon helyett csupán néhány száz dollárt kaptak a veséikért, a kontár módon elvégzett műtétek miatt súlyos egészségkárosodást is szenvedtek.

A letartóztatottak között egy orvos is volt, akinek a lakásán tartott házkutatás során félmillió dollárt találtak, részben készpénzben, részben bankkártyákon. Az ügyben bűnvádi eljárást kezdeményeztek, és a külföldre vezető szálak miatt a nyomozásba az országos főügyészséget is bevonták. Az sem kizárt, hogy az ügynek magyarországi vonatkozásai is vannak – írja a hírportál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik