Nagyvilág

Elengedtek egy csecsen lázadóvezért

Egy lengyel bíróság elrendelte Ahmed Zakajev csecsen lázadóvezér szabadon engedését, aki ellen terrorista tevékenység gyanújával, Moszkva kérésére nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A varsói körzeti bíróság péntek este hozta meg döntését, miután a lengyel hatóságok a nap folyamán őrizetbe vették Zakajevet, aki a csecsen világkongresszusra érkezett Varsóba. Az ügyészség lázadóvezér 40 napos előzetes letartóztatásba helyezését indítványozta.

Zakajev miután visszanyerte szabadságát közölte, hogy siet a csecsenek világtalálkozójára. A kongresszus szervezője, Adam Borowski közlése szerint Zakajev Lengyelországban marad, amíg a bíróság el nem dönti, kiadható-e Oroszországnak. Zakajev szerint, aki évekkel ezelőtt Nagy-Britanniában menedékjogot kapott, az ellene felhozott orosz vádak koholmányok.

Oroszország az Interpolon keresztül körözteti az egyebek mellett terrorizmussal, terrorszervezetek illegális finanszírozásával és gyilkosságokban való bűnrészességgel vádolt csecsen lázadóvezért. Az orosz bűnüldöző szervek számára ő az egyik leginkább keresett személy.

A TVN24 televíziós csatorna jelentése szerint a bíróság ítélete meghozatalakor figyelembe vette azt a tényt, hogy Zakajevet Nagy-Britanniában politikai menekültként kezelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik