Nagyvilág

Összeveszett a romák miatt az elnök és a kormányfő

A bolgár elnök elítélte a romák kiutasítását, a kormányfő szerint viszont "nincs semmi probléma Franciaországgal". Az Egyesült Államok is szót emelt a kitoloncoltak jogaiért, és az Európai Unió belga elnöksége is közölte: Párizsnak be kell tartani az európai előírásokat.

Georgi Parvanov köztársasági elnök szerdán bírálta a bulgáriai és romániai romák kiutasítását Franciaországból, azt állítva: ez a lépés nincs szinkronban az európai értékekkel. Ez volt az első hivatalos tiltakozás bolgár részről ebben a kérdésben. Bojko Boriszov kormányfő viszont (aki a szocialista elnökkel szemben jobboldali politikus) a bolgár tévének nyilatkozva szintén szerdán azt mondta: “egyértelműen kiállunk amellett, hogy mindenkinek vannak a jogai. Ugyanakkor nem akarom, hogy belebocsátkozzunk ebbe a vitába, mert nincs problémánk. S Franciaország maga is megerősítette, hogy nincs semmilyen problémája Bulgáriával”.

A szófiai kormány mindeddig óvakodott bármiféle kommentártól a romák kiutasítása kapcsán, azt sugallva, hogy ez a lépés mindenekelőtt a romániai romákat érinti. Franciaország szófiai nagykövetsége szerint július óta 53 bolgár romát küldtek haza: egy részük önkéntes hazatérő volt, akik ennek fejében 300 euró támogatást kaptak a francia hatóságoktól.

Boriszov egyébként nem csak a romák ügyében, de az EU-n belüli szabad mozgást biztosító schengeni övezethez való csatlakozás kérdésében is igyekezett különválasztani országát és Romániát. “Sok államnak érdekében áll, hogy Romániával mi egy párt alkossunk, de ebben az ügyben ez nem helytálló. Bulgáriának megvan a maga útja, mi szigorúan betartjuk kötelezettségeinket, s azt reméljük, hogy 2011 közepe felé beléphetünk a schengeni övezetbe” – mondta.

Megfigyelők szerint ennek az elhatárolódásnak nyilván köze lehet ahhoz, hogy augusztus végén francia részről jelezték: ha Bukarest nem szorítja gátak közé a romák kivándorlását, akár az is szóba jöhet, hogy Párizs megakadályozza Románia belépését a schengeni övezetbe.

Washington kiáll a romák jogaiért

Az amerikai kongresszus, a civil szervezetek és a sajtó után szerdán az amerikai kormány is – igaz, csak név nélküli nyilatkozat útján – a romák jogainak tiszteletben tartására szólította fel Franciaországot. “Egyértelmű, hogy a romák jogai fontosak számunkra, felhívjuk tehát Franciaországot és más országokat is, hogy ezeket tartsák tiszteletben” – jelentette ki Washingtonban az amerikai külügyminisztérium névtelenséget kérő képviselője.

Ez volt az első alkalom, hogy magas rangú kormányzati tisztségviselő állást foglalt az ügyben. Az anonimitást kérő amerikai diplomatának ugyanakkor nem volt tudomása arról, hogy Washington hivatalosan is hangoztatta-e aggodalmát Párizsnak. Egy amerikai képviselőházi bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy a romák kiutasítása “elfogadhatatlan politikai művelet” a francia kormány részéről.

A Human Rights Watch (HRW) nevű amerikai civil szervezet kedden felszólította a francia kormányt, hogy tegyen eleget az Európai Bizottság felszólításának és vessen véget a romák kitelepítésének. “Franciaország köteles azonnal véget vetni a kitelepítéseknek és független elemzésnek alávetni a politikáját” – hangoztatta a HRW közleménye. – “A kormánynak egyúttal azt is biztosítania kell, hogy az illegális roma táborok felszámolása miatt senki sem marad tető nélkül.”

A The New York Times pedig korábban azzal vádolta meg Nicolas Sarkozy francia elnököt, hogy “veszélyesen felkavarta a bevándorló-ellenes érzelmeket.”

Az integrációt sürgetik

“A kisebbségek szerves részét képezik egy társadalomnak, és kockázatos, ha azok, akik politikai előnyök megszerzése érdekében a megosztásra törekednek, megkaparinthatják az irányítást” – nyilatkozott Alcee L. Hastings képviselő, az európai biztonság és együttműködés kérdéseivel foglalkozó bizottság társelnöke.

“Az európai romák helyzete nem oldódik meg azzal, ha el akarják rejteni, vagy át akarják telepíteni őket” – jelentette ki Hastings, aki sürgette, hogy “Franciaországot és más országokat”, hogy “összpontosítsanak a romák integrációjára, méghozzá ott, ahol éppen vannak”.

A belga EU-elnökség az EB mellé állt

Az Európai Bizottságnak gondoskodnia kell arról, hogy Franciaország teljesítse a személyek szabad mozgását biztosító európai előírásokat – foglalt állást csütörtökön a heves viták tárgyává vált romaügyben Yves Leterme, az uniós soros elnökségét adót Belgium ügyvezető miniszterelnöke.

Leterme az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozójára érkezve nyilatkozott újságíróknak. A romák Franciaországból való tömeges kitoloncolásának ügye az EU-csúcs előre nem tervezett témájává lépett elő, miután éles szópárbaj bontakozott ki Viviane Reding igazságügyi EU-biztos és a francia vezetők között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik