Nagyvilág

Orbán: saját romastratégiát kell kidolgoznia az uniónak

Orbán Viktor szerint a romaprobléma európai jellegű gond, és ezért európai megoldásra van szükség.

Saját romastratégiát kell kidolgoznia az uniónak, és ezzel a feladattal Magyarországnak kell foglalkoznia a jövő év első felében, amikor az EU soros elnöki tisztét látja majd el – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő emlékeztetett arra: az Európai Néppárton belül másfél éve képviseli azt az álláspontot, hogy a Néppárt játsszon vezető szerepet ennek a stratégiának a kialakításában.

“Most úgy tűnik, hogy ez a munka felgyorsul” – mondta, és a magyar elnökség fontos feladatának nevezte “az ügy sürgősségéhez igazodó, gyorsan elkészülő romastratégiát”.

A csütörtöki csúcstalálkozó előre nem tervezett témájává vált a romaprobléma, miután az Európai Bizottság igazságügyi biztosa kötelességszegési eljárást helyezett kilátásba Franciaországgal szemben a romák kitoloncolása, annak diszkriminatív jellegű végrehajtása miatt.

A francia vezetés felháborodott Viviane Reding EU-biztos azon kijelentésén, miszerint nem gondolta volna, hogy a második világháború után Európában valaha még egyszer előfordul embereknek a származásuk miatti kitoloncolása.

Orbán Viktor szerint a csütörtöki vita nyomán több tanulság szűrhető le. Az első – mondta – az, hogy “egyetlen tagországot sem lehet megvádolni olyan állításokkal, amelyek sértik az adott nép, ez esetben a franciák önérzetét”. Az Európai Bizottságnak – vélekedett – “óvatosan kell eljárnia, és úgy kell megfogalmaznia a véleményét, hogy azzal ne avatkozzon be a tagállamok belső vitáiba”.

A magyar kormányfő leszögezte: egyfelől komolyan kell venni az uniós irányelveket, és ezek egyike biztosítja a személyek szabad mozgását. Másfelől e jog érvényesítéséhez bizonyos feltételeket is teljesíteni kell: a szabad mozgás joga nem korlátlan, hanem szabályozott jog. Szerinte amit a franciák csinálnak, az nem más, mint e feltételek betartatása.

További tanulságként fogalmazta meg Orbán Viktor, hogy a romaprobléma európai jellegű gond, és ezért európai megoldásra van szükség. Az eddig alkalmazott mechanizmusok – mondta – nem bizonyultak hatékonyaknak, a romáknak szánt támogatásoknak csak egy kis része éri el ténylegesen magukat a romákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik