Nagyvilág

Már Nagy-Britanniában a pápa

Nagy-Britanniába érkezett XVI. Benedek pápa, aki ünnepélyes fogadtatása után elmondott első beszédében megemlékezett a náci Németország elleni brit kiállásról, ugyanakkor felhívta a figyelmet a "szélsőséges ateizmus" veszélyeire is. A pápa érkezését kínos incidens előzte meg.

A 83 esztendős XVI. Benedek az Alitalia olasz légitársaság különgépével érkezett az edinburghi repülőtérre, ahol II. Erzsébet királynő férje, a 89 éves Fülöp edinburghi herceg jelent meg fogadására. A katonai tiszteletadás mellett lezajlott rövid ünnepélyes fogadtatási ceremónia után a pápai konvoj az edinburghi Holyrood House palotához, a brit uralkodó hivatalos skóciai rezidenciájához hajtatott.


Helytállás és szélsőségesség

A német pápa a fogadtatáson elmondott beszédében kiemelten szólt arról a helytállásról, amelyet “Nagy-Britannia és vezetői” annak idején a náci Németországgal szemben tanúsítottak, azzal a náci Németországgal szemben, amely “száműzni akarta Istent a társadalomból”. Az egyházfő felhívta ugyanakkor Nagy-Britanniát arra is, hogy szálljon szembe “a világiasság agresszívabb megnyilvánulásaival”, és szólt a XX. században tapasztalt “ateista szélsőségességről” is.

XVI. Benedek a fogadtatási ceremónia után, a már korábban Nagy-Britanniába szállított üvegfalú pápamobilon végighajtatott Edinburgh belvárosán, amelynek főútvonalai mentén tízezrek sorakoztak fel üdvözlésére.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Kínos incidens

A hosszú hónapok munkájával gondosan előkészített látogatást ugyanakkor kínos incidens árnyékolta be. Walter Kasper bíboros, a pápa egyik közeli munkatársa, aki a Vatikánban a kereszténység egységéért felelős testület vezetője volt a legutóbbi időkig, a Focus című német hírmagazinnak adott, éppen az egyházfő érkezésének előestéjén megjelent interjúban azt mondta: véleménye szerint Nagy-Britanniában is “agresszív ateizmus” uralkodott el. “Ha az ember leszáll a londoni Heathrow repülőtérre, az az érzése támad, hogy egy harmadik világbeli országba érkezett” – jelentette ki.

Vatikáni illetékesek igyekeztek kisebbíteni és magyarázni a bíboros kijelentéseit, Kasper ugyanakkor – aki tagja lett volna a pápai küldöttségnek – az utolsó pillanatban kimaradt a kíséretből, hivatalos indoklás szerint egészségügyi okokból.

Susan Boyle énekel neki

A pápa a vasárnapig tartó látogatás során felkeresi Glasgow-t, Londont és Birminghamet, és több nagyszabású szabadtéri rendezvényen vesz részt. Pénteken az anglikán egyház legfőbb vallási méltóságával, Rowan Williams canterburyi érsekkel találkozik. XVI. Benedek és Williams érsek péntek este együtt imádkozik kétezer meghívott vendég jelenlétében a londoni Westminster apátságban. Szombaton rövid megbeszélést tart David Cameron brit miniszterelnökkel, majd a Westminster székesegyházban, az angol-walesi katolikus közösség főtemplomában mutat be misét. Vasárnap, látogatása utolsó napján Birminghambe utazik, ahol boldoggá avatja John Henry Newmant, a XIX. századi nagy angol teológiai gondolkodót.

Glasgow-ban csütörtök este szabadtéri misét celebrál, várhatóan 80 ezer hívő részvételével, míg a londoni Hyde Parkban szombat este tartandó misére 85 ezren érkezhetnek.

A Glasgow-i szentmisén Susan Boyle – aki a Britain’s Got Talent tehetségkutató műsorban kápráztatta el a közönséget – egy nyolcszáz tagú kórussal együtt lép fel, de három vallási dalt önállóan ad elő. Elénekli majd A nyomorultak című musical I Dreamed A Dream című számát is. “Mindig is Őszentségének akartam énekelni, és nem tudom szavakba önteni a boldogságomat, hogy ez végre valóra válik” – nyilatkozta még korábban a 49 éves skót háziasszony.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Szuvenírek és tiltólista

A pápalátogatás hivatalos honlapján elérhető előírásokban arra buzdítják a hívőket, hogy vigyenek magukkal napvédőkrémet, zászlókat és összecsukható széket a glasgow-i, londoni és birminghami szabadtéri eseményekre, de hagyják otthon az alkoholt és a gyertyákat, mert ezek “veszélyt jelenthetnek”. A tiltott zajkeltő hangszerek között szerepel a dél-afrikai labdarúgó világbajnokságon megismert vuvuzela.

XVI. Benedek négynapos látogatása alkalmából a nagy-britanniai ajándékboltok pápa-szuvenírekkel teltek meg. Egy kis vatikáni zászlóért, amellyel a pápamobil elhaladásakor lehet integetni vagy épületeket díszíteni, 1 fontba (338 forint), a látogatás hivatalos logójával díszített hűtőmágnes és kulcstartódísz 5 fontba (1700 Ft) kerül. Ugyancsak a hivatalos logóval ellátott dzsekiért 45 fontot (kb. 15 200 Ft), a villódzó villanygyertyákért 3 fontot (kb. 1000 Ft), míg a látogatás utolsó napján boldoggá avatandó John Henry Newman bíboros képével díszített póló ára 3-18 font (kb.1000-6000 forint) között mozog.

Történelmi pillanat

XVI. Benedek az első pápa, aki a brit uralkodó vendégeként, azaz államinak minősülő látogatásra érkezett Nagy-Britanniába. Korábban mindössze egyszer járt pápa brit földön, 1982-ben, XVI. Benedek közvetlen elődje, II. János Pál személyében. Az a látogatás azonban nem minősült “államinak”, mivel II. János Pál pápa akkor nem a brit uralkodó vendégeként érkezett Nagy-Britanniába; útja hivatalosan lelkipásztori látogatás volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik