Nagyvilág

Bakuban tárgyalt Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggel kétoldalú megbeszélést folytatott Mihail Szaakasvili grúz elnökkel Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban.

A találkozón a grúz államfő elmondta, hogy országa nagy reményeket fűz Magyarország EU-elnökségéhez, mert az új lendületet adhat a keleti partnerségnek. Mihail Szaakasvili fontosnak nevezte, hogy Orbán Viktor látogassa meg a keleti partnerségben résztvevő hat országot, köztük még az idén, elsőként Grúziát. Orbán Viktor Azerbajdzsánban részt vesz az azeri-grúz-román-magyar energiaügyi együttműködésről szóló csúcstalálkozón.

A tervezett Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszerben azerbajdzsáni földgázt szállítanának Grúzián, a Fekete-tengeren és Románián keresztül Közép-Európába. A projekt az ugyanazzal az azeri gázforrással számoló, hasonló nyomvonalat követő és hasonló felhasználói kört feltételező Nabucco gázvezetékterv alternatívája lehet.

A magyar miniszterelnök ezután Brüsszelbe utazik az Európai Néppárt elnökségi ülésére és miniszterelnöki-pártelnöki csúcstalálkozójára, valamint az Európai Tanács csütörtöki ülésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik