Nagyvilág

Újabb árhullám fenyegeti Pakisztánt

Hat héttel a Pakisztánt sújtó romboló erejű áradások kezdete után újabb árhullám fenyeget az ország déli részén több várost - közölték helyi illetékesek, akik beszámoltak arról is, hogy emberek további tízezrei menekülnek otthonukból.

A víz az Arab-tenger felé tör magának utat, és eközben újabb településeket önt el Szind tartományban. A helybeliek gátak emelésével próbálják megvédelmezni az árterekben lévő városokat, és a vizet elvezetni más területekre, köztük a Mancsár-tóba, amely Pakisztán legnagyobb édesvízi tava. A partján élőknek is a távozást javasolják a hatóságok, mert a tó vízszintje veszélyes magasságot ért el.

A leginkább veszélyeztetett terület Dadu körzete, ahol már csak néhány centiméter választja el a tóban felgyülemlett vizet attól, hogy az kilépjen medréből.

A hatóságok szerint a tó környékén több város került közvetlen árvízveszélybe, és a becslések szerint hozzávetőleg negyedmillió embert fenyeget az áradás.

Az idei nyáron az utóbbi 80 év legsúlyosabb pakisztáni áradásai pusztítottak az országban: 6 millió ember kényszerült otthona elhagyására, és az árvíz 20 millió lakost érintett. A halálos áldozatok ismert száma 1750 fölött van, de félő, hogy emberek millióit fenyegetheti a halál, ha nem jutnak időben élelmiszersegélyhez és menedékhelyhez.

Az áradásoknak meglehetősen súlyos kihatása lesz a pakisztáni gazdaságra is. Az ázsiai országban a számítások szerint 43 milliárd dollár értékű kár keletkezett. Az előrejelzések pedig arra mutatnak, hogy a gazdasági növekedés két százalékponttal fog csökkenni ebben az évben az árvíz miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik