Nagyvilág

Tízezrek raboskodhatnak per nélkül

Az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet szerint Irakban 30 ezer embert tartanak börtönben hivatalos per nélkül, és egyes esetekben kínzással igyekeznek vallomást kicsikarni belőlük.

“Az iraki biztonsági erők rendszeresen megsértik a letartóztatottak jogait, és mindezt teljes büntetlenséggel teszik… A helyzetért részben az amerikai haderő is felelős” – írta vasárnap kiadott jelentésében a londoni székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet.

Az “Új rend, változatlan bánásmód” című, 56 oldalas jelentésben az AI több száz esetet közöl részletesen az önkényes, egyes esetekben több éve húzódó letartóztatásokról, a kínzásokról és az eltűnésekről.

Az amerikai haderő felelősségét a szervezet abban látja, hogy a kivonulás határidejének közeledtekor ezrével adtak át letartóztatott embereket az iraki hatóságoknak anélkül, hogy garanciát kaptak volna az iraki hatóságoktól a méltányos bánásmódra. “A foglyok jogainak tiszteletben tartása területén az amerikaiak maguk is rossz teljesítményt mutattak fel” – írta az Amnesty International közel-keleti igazgatója, Malcolm Smart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik