Nagyvilág

A kormánytól félti informátorait a Le Monde

A Le Monde hétfői címlapján azzal vádolta meg a francia elnöki hivatalt, hogy a titkosszolgálati szerveket használta fel a lap informátorainak azonosítására. Az Elysée nyomban cáfolt.

A mértékadó liberális újság informátorai a gyanú szerint a francia elnököt, Nicolas Sarkozyt is érintő állítólagos adócsalási és illegális pártfinanszírozási botrányról megjelentekkel összefüggésben tájékoztatták a lapot.

A Le Monde jelezte: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az újságírók forrásvédelmére vonatkozó törvény megszegése miatt.
Az Elysée-palota közleményben azonnal cáfolta a Le Monde valamennyi állítását és hangsúlyozta: soha nem adott semmilyen utasítást annak kivizsgálására, hogy honnan származnak a Bettencourt-ügyről a lapban megjelent értesülések.

“A Bettencourt-ügyről a Le Monde-ban megjelent információk forrásának azonosítására és a nyomozásról a sajtóban olvasható leleplezések leállítására az Elysée júliusban olyan eljárásokhoz folyamodott, amelyek egyértelműen sértik az újságírók forrásainak védelméről szóló törvényt” – írta a Le Monde szerkesztőségének vezetője.

Sylvie Kauffmann azt állítja, hogy a kémelhárítás a július 19-i számukban megjelent cikk után lépett működésbe. Az ominózus írás Eric Woerth munkaügyi miniszter feleségének a Bettencourt-vagyont kezelő céghez kerüléséről szólt. A politikus felesége 2007 és 2010 között állt a milliárdos vagyonkezelő cégénél alkalmazásban. Az adómegkerüléssel és illegális kampányfinanszírozással gyanúsítható cég vezetőjét, Patrice de Maistre-et – aki 2007-ben állítólag Woerth közbenjárására vehette át a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet – július 15-én vette őrizetbe a rendőrség. A Le Monde cikke gyakorlatilag az ő kihallgatásának a jegyzőkönyvére épült. A nyomozók azt firtatták, hogy van-e összefüggés a kitüntetés és a feleség néhány hónappal későbbi alkalmazásba vétele között.

A Le Monde szerint a titkosszolgálat David Sénat-t, az igazságügyi minisztérium egyik magas rangú tisztviselőjét jelölte meg a lap forrásaként. A miniszteri tanácsadót azóta az egyik tengerentúli francia megyébe, Guyane-ra helyezték át.

A Franciaország és egyben Európa leggazdagabb asszonyát, Liliane Bettencourt-t érintő szövevényes ügyben több szálon folyik a nyomozás, kezdve az állítólagos adócsalástól egészen a feltételezett illegális pártfinanszírozásig. Ez utóbbi Sarkozy államfőt, illetve az elnöksége előtt általa vezetett pártot, valamint annak egykori pénztárnokát, Eric Woerth jelenlegi munkaügyi minisztert is közvetlenül érinti. A kormány a közelmúltban hozzájárult a politikus kihallgatásához. Eric Woerth – akire miniszterként nagy szerep hárul a vitatott nyugdíjreform keresztülvitelében – tagadta, hogy bármilyen törvénysértést követett volna el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik