Nagyvilág

Népszerű az olasz komornyikképző

Azonnali állást ígér az a milánói tanfolyam, amelyen hivatásos komornyikokat képeznek. A 15 férőhelyes és nem is olcsó kurzusra tízszeres túljelentkezéssel válogatják ki a legjobbakat Milánó és Európa egyik legjobb luxusszállodájában, a Hotel Seven Starsban.

A komornyiktanfolyamra beengedést adó teszt megírására többségében férfiak jelentkeznek, de évről évre emelkedik a komornyikkarrierre vágyó nők száma is. A Komornyikok Olasz Szövetsége (AIM) által idén is meghirdett kurzusnak nem volt szüksége reklámra. Önmagáért beszél, hogy a tavaly végzett komornyikok mindegyike már állást talált magának, az pedig nem titok, hogy ezzel a szakképzettséggel a fizetés a napi 500 eurót is elérheti.

“A nálunk tanult komornyikokat az egész világon keresik: magánlakásokba, kastélyokba, luxushotelbe, jachtra, óceánjáró hajókra hívják őket dolgozni. Komornyikot bérelni is lehet: nem ritka, hogy valaki egyetlen napra kér ilyesfajta szolgáltatást, mivel fogadást rendez otthonában, vagy személyi segítőre van szüksége, esetleg bőröndcsomagolásra vagy bevásárlásra” – mondta el az AIM elnökhelyettese, Elisa Dal Bosco.

Hozzátette: a komornyik nem összetévesztendő az inassal vagy a takarító személyzettel. A komornyik ennél sokkal többre képes: mindenhez ért, de a háztartási tevékenységet nem végzi, hanem koordinálja. Persze ha kell, mosogatni és vasalni is tökéletesen tud. A komornyik 2010-ben ura otthonát és mindennapi életét profin menedzseli, ugyanakkor hagyományos tulajdonságairól sem mondott le, fő erénye továbbra is a diszkréció és a szűkszavúság. Munkaadója akaratát pár szóból is kitalálja.

A milánói komornyikkurzus olyan ma követelt képességek elsajátításában is segít, mint a borászkodás, a virágrendezés művészete, a személyi titkári teendők vagy a shoppingolás. Nem kizárt, hogy a munkaadó gyors ruhabevásárlást kér.
A tanfolyamra bejutó 15 szerencsés október-december között négy hétvégén tanul komornyiknak, ezt harmincnapos gyakorlati képzés követi. Mindezért a tanulóknak fejenként 3500 eurót kell fizetniük. Ahhoz pedig, hogy valaki bejusson a tanfolyamra, a következő alapfeltételeknek kell megfelelnie: 18-65 év közötti kor, legalább egy idegen nyelv ismerete, étel-italkészítési ismeretek, csoportmunkára való készség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik