Külföld

Fokozódik a feszültség Peking és Tokió között

admin
admin

2010. 09. 12. 08:14

Vasárnapra virradóra ismét berendelték Japán nagykövetét a pekingi külügyminisztériumba, s ezúttal Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) államtanácsos követelte a Kelet-kínai-tengeren elfogott kínai halászhajó és legénysége azonnali szabadon bocsátását - derül ki a kínai külügyi tárca közleményéből.

A kínai politikus “bölcs politikai döntésre” szólította fel Japánt, s a közlemény szerint: óva intette “a helyzet hibás megítélésétől, s határozottan kifejezte a kínai kormány mélységes aggodalmát, ismertette komoly és jogos álláspontját”. A külügyi tájékoztatásban az szerepel, hogy a nagykövet ígéretet tett az elhangzottak azonnali továbbítására kormánya számára.

Taj az eddigi legmagasabb rangú kínai vezető, aki hivatalosan tiltakozott Niva Uicsirónál amiatt, hogy a japán parti őrség kedden feltartóztatott a vitatott hovatartozású Tiojü-szigetek (Diaoyu) térségében egy kínai halászhajót, elfogta a hajót és legénységét, majd a kapitányát tíz napi elzárásra ítélte.

Korábban két alkalommal külügyminiszter-helyettesi szinten kérették be a nagykövetet, illetve pénteken Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszter követelte nála személyesen a hajó és legénysége azonnali és feltétel nélküli elengedését.
Kína pénteken elhalasztotta szeptemberre tervezett második tárgyalását Japánnal, amely a vitatott hovatartozású területen tervezett közös földgáz, illetve esetlegesen olaj kitermelését célozta volna. Kína szerint az incidens nemzetközi vizeken történt, míg Tokió azt állítja, hogy japán felségterületen.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.