Nagyvilág

Viták a 9/11-es események évfordulóján

Az elmúlt években szeptember 11. az egységre való felhívás napja volt az Egyesült Államokban - de úgy tűnik, idén ez megváltozik.

A 2001-es New York-i, washingtoni és shanksville-i terrortámadások közel háromezer áldozatának tiszteletére rendezett megemlékezéseket idén több esemény is beárnyékolja. Egyrészt a Ground Zero (a New York-i terrorakció helyszíne) közelébe tervezett iszlám vallási centrum és mecset építésének szándéka, másrészt Terry Jones floridai lelkész minapi bejelentése, hogy ezen a napon szeretné majd elégetni a Korán kétszáz példányát. Mindkét ügy vitákat váltott ki a vallásszabadság kérdését illetően.

A korábbi évekhez hasonlóan a támadások mindhárom helyszínére terveznek megemlékezéseket szombaton. Barack Obama amerikai elnök a Pentagonban, az alelnök, Joe Biden pedig New Yorkban vesz majd részt az áldozatok emléke előtti tisztelgésen. Michelle Obama jelenlegi és Laura Bush volt first lady Shanksville-be utaznak, hogy ott emlékezzenek meg a tragédiáról.

Idén a hivatalos megemlékezések mellett az iszlám központ ellen és mellett tüntető aktivisták saját rendezvényeket is bejelentettek New Yorkban. A tüntetéseket az állami rendezvényeket követően, s azok közelében szeretnék megtartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik