Nagyvilág

Korán-égetés nélkül zajlanak a megemlékezések

Terry Jones floridai lelkész szombaton az NBC televíziónak kijelentette, hogy az előzetes fenyegetéseivel ellentétben sohasem fog Koránt égetni. Barack Obama, John Biden és Michael Bloomberg együtt emlékeznek meg a Ground Zerónál.

„Határozottan kijelentem, hogy nem fogunk koránt égetni, nem. Sem ma, sem máskor” – hangoztatta Jones tiszteletes.

A lelkész New Yorkba repült, hogy ott reményei szerint találkozzon a Ground Zero közelében felépíteni tervezett iszlám közösségi központ imámjával Feisal Abdul Rauffal. A lelkész a projekt áthelyezését akarja elérni az imámtól.

Korán-égetés nélkül zajlanak a megemlékezések 1

Abdul Rauf és a központ-projekt többi vezetője szerint sem a találkozó időpontjáról, de még magáról a megbeszélésről sem született megállapodás. A lelkész biztonsága érdekében a New York-i rendőrség Jones minden lépését figyelemmel kíséri.

Jones korábban bejelentett koránégetési terve viharos tiltakozást váltott ki az iszlám világban, és azt az Egyesült Államok kormányzatának vezetői – beleértve az elnököt – határozottan elítélték.

A legméltóbban azzal emlékezhetünk meg elvesztett szeretteinkről, ha mi határozzuk meg, hogy milyen legyen ez az ország, és nem a gyilkosok egy kis csoportja – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a szombaton Washingtonban a Pentagonnál tartott megemlékezésen, ahol a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás következtében 141 ember vesztette életét.

Korán-égetés nélkül zajlanak a megemlékezések 1

A New York-i Ground Zerónál, ahol 2752 ember halt meg, John Biden amerikai alelnök és Michael Bloomberg részvételével tartanak megemlékezést.

„Mi, amerikaiak nem fogunk, soha nem fogunk háborúzni az iszlám ellen” – jelentette ki Obama, aki Robert Gates védelmi miniszter és Michael Mullen, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke társaságában vett részt a megemlékezésen.

„Nem a vallás volt az, amely megtámadott bennünket azon a szeptemberi napon. Az al-Kaida, férfiak egy szánalmas csoportja volt az, amely kiforgatta a vallást” – hangsúlyozta az elnök.

Felolvasták az áldozatok nevét, szemtanúk és hozzátartozók mondtak rövid vallomást a kilenc évvel ezelőtti tragédiáról. A merényletet követő tűzvész helyszínén az amerikai tűzoltók országos találkozót tartanak.

A várakozások szerint szombaton demonstrációt tartanak a Ground Zerótól két utcányira felépítendő iszlám közösségi központ pártolói és ellenzői is.

New Yorkban tartózkodik Terry Jones floridai tiszteletes is, aki korábban nyilvános koránégetéssel fenyegetőzött, de szombaton kijelentette, hogy „soha” nem tesz majd ilyet.

Michelle Obama és Laura Bush, a jelenlegi és az előző first lady a pennsylvaniai Shanksville-ben emlékezett. Ott, ahol lezuhant a United Airlines 93-as járata, amelynek utasai felvették a harcot a gépeltérítőkkel.

Az ünnepélyes gyász mindhárom hivatalos helyszínén virágokkal és zászlókkal tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.

A megemlékezéseket idén több esemény is beárnyékolta. Egyrészt a Ground Zero (a New York-i terrorakció helyszíne) közelébe tervezett iszlám vallási centrum és mecset építésének szándéka, másrészt Terry Jones floridai lelkész korábbi bejelentése, hogy ezen a napon szeretné majd elégetni a Korán kétszáz példányát. Mindkét ügy vitákat váltott ki a vallásszabadság kérdését illetően.

„Mint olyan személy, aki munkája során komolyan támaszkodik keresztény hitére, megértem azokat a szenvedélyeket, amelyeket a vallásos hit támaszt, de ugyanakkor tiszteletben tartom mások hitét” – mondta az elnök a megemlékezést megelőző napon.

Korán-égetés nélkül zajlanak a megemlékezések 1

„Úgy gondolom, rendkívül fontos, hogy az amerikaiak túlnyomó többsége kitartson amellett, ami a legjobb bennünk – a toleranciába vetett hit mellett és annak világos tudata mellett, hogy kik az ellenségeink.”

Az elnök hangsúlyozta, hogy Amerika ellensége nem az iszlám, hanem azok az al-Kaidához hasonló szervezetek, amelyek eltorzítják muszlim hitet a terror megindokolásának érdekében. Rámutatott, hogy az ellenség legtöbb áldozata muszlim vallású volt. Az amerikai muzulmánokkal kapcsolatban elmondta: nem tesz különbséget „mi” és „ők” között. „Csak mi vagyunk” – jelentette ki.

„A gondolat pedig, hogy elégessük valaki más vallásának szent szövegeit – mondta Jones tervére reagálva -, ellentétben áll azzal, amit ez az ország képvisel. Ez ellentétben áll azzal (az eszmével), amelyre ezt az országot, ezt a nemzetet alapították. És tudják, azt remélem, hogy ez a személy imádkozik majd és lemond erről.”

Obama megismételte, hogy a hasonló megnyilvánulások károsak, mert veszélybe sodorják a külföldön állomásozó amerikai katonákat és eszközül szolgálnak az al-Kaidának a tagtoborzáshoz.

A New Yorkban tervezett iszlám közösségi központról szólva pedig rámutatott, hogy az Egyesült Államok mindenki számára egyenlő vallásszabadságot biztosít, így ha egy helyen templom, zsinagóga, vagy hindu szentély épülhet, akkor ott ugyanúgy felépíthető egy mecset is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik