Nagyvilág

Nem égetnek Koránt

Terry Jones gainesville-i tiszteletes az ABC televíziónak megerősítette: nem fog koránt égetni szeptember 11-én. A szent könyv elégetésének tervét az iráni elnök cionista összeesküvésnek nevezte.

Jones csütörtökön még kilátásba helyezte, hogy mégis felgyújt 200 muszlim szent könyvet, miután kiderült, hogy várakozásaival ellentétben a New York-i iszlám központ kezdeményezői nem egyeztek bele, hogy elköltöztessék projektjüket a Ground Zero közeléből.

„Az ilyesfajta akciók meggyorsítják a cionisták és védnökeik bukását és megsemmisülését, akik az eltűnés lejtőjén vannak” – mondta Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az iszlám köztársaság vezetőinek egy összejövetelén.

„Jelenleg az a szándékunk, hogy ne tegyük meg” – jelentette ki a koránégetésről a lelkipásztor. Jones először júliusban hirdette meg, hogy koránégetéssel fog demonstrálni az iszlám szélsőségesek ellen. Elhatározását az Egyesült Államok és a világ számos vezetője bírálta. A terv heves tiltakozást váltott ki több muszlim országban.

A pap csütörtökön azután állt el a tervétől, hogy felhívta őt Robert Gates védelmi miniszter és hogy megbeszélést folytatott Mohammed Musri orlandói imámmal. Az utóbbi megbeszélésen elhangzottakkal kapcsolatban annak részvevői pénteken is homlokegyenest ellenkező nyilatkozatokat tettek. Terry Jones ismételten és tanúkra hivatkozva azt állította: Musri biztosította őt arról, hogy a New York-i leendő iszlám központ imámja, Faisal Abdul Rauf kész a megállapodásra és megbeszélésre várja őt szombaton.

Musri ezzel szemben megismételte azt az álláspontját, miszerint ő csak a New York-i találkozó megszervezésére vállalkozott, s hogy elmondta Jonesnak: nincs befolyása az iszlám közösségi központ építésére. A megállapodás tényét Rauf imám is cáfolta. Jones a maga észéről megerősítette, hogy továbbra is New Yorkba készül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik