Nagyvilág

Mégsem lesz Korán-égetés szeptember 11-én?

Először letett a Korán-égetés tervéről a floridai lelkész, mert szerinte a New Yorkban felépítendő iszlám központ imámja beleegyezett abba, hogy annak helyszíne ne a Ground Zero közelében legyen, de később közölte, hogy miután becsapták, gondolkodik azon, hogy visszakozik.

Maga Terry Jones tiszteletes jelentette be csütörtökön a floridai Gainesville-ben tartott sajtótájékoztatóján, hogy letett a Korán-égetés tervéről az Egyesült Államok elleni 2001-es terrortámadás szombati évfordulóján. Közölte, hogy a nap folyamán felhívta Robert Gates védelmi miniszter, és kérte őt, hogy gyülekezete ne tartsa meg tervezett demonstrációját. Hozzátette, hogy nem a miniszter kérésére tett le a tervéről, hanem azért, mert az iszlám központtal kapcsolatban megállapodott muzulmán vezetőkkel. Mint mondta, szombaton Muhammad Musri imámmal, a Közép-floridai Iszlám Társaság vezetőjével együtt New Yorkba repül, hogy ott a leendő iszlám központ imámjával, Feisal Abdul Rauffal tárgyaljon.

“Természetesen most már ellenezzük, hogy bárki Koránt égessen. Most azonnal lebeszélünk mindenkit arról, hogy ilyet tegyen. E tekintetben teljesen határozottak vagyunk. Most nem szabad ilyet csinálni” – jelentette ki Jones. A lelkész bejelentését azonban Rauf imám határozottan cáfolta. Mint mondta, nem beszélt sem Jonesszal, sem Musrival. “Nem játék sem a mi vallásunk, sem másé. És nem is alkudozunk. De kézfogásra nyújtjuk a kezünket, hogy béke legyen és harmónia” – mondta.

Sharif el-Gamal, a felépítendő mecset projektigazgatója pedig közleményében azt írta: “Nem igaz, hogy a Manhattan déli részére tervezett közösségi központot másutt fogjuk felépíteni. A terv nem változott.” Jones sajtótájékoztatója előtt tárgyalt Musri imámmal. Azt állította, hogy az imám biztosította őt afelől: a mecsetet új helyen fogják felépíteni. “Háromszor kérdeztem rá erre. Tanúim vannak rá. Ha nem máshol építik fel a tervezett központot, akkor úgy gondolom, az iszlám egy nagyon hitvány vallás” – jelentette ki.

Musri imám Jones bejelentése után úgy nyilatkozott, hogy a lelkésszel való tárgyalása előtt személyesen Rauf imámmal nem, csak az ő feleségével, Daisy Khannal egyeztetett. Megerősítette, hogy szombaton New Yorkba utazik Jonesszal, és találkozni akarnak Rauffal, de hozzátette, hogy egyelőre sem a tárgyalás helyéről, sem annak időpontjáról nem állapodtak meg.

Jones néhány órával sajtótájékoztatója után azt mondta: miután hazudtak neki, gondolkodik azon, hogy mégis rendez Korán-égetést. Donald Trump amerikai ingatlanfejlesztő mágnás csütörtökön bejelentette, hogy a megoldás érdekében kész a piaci áránál 25 százalékkal magasabb összeget fizetni azért a telekért, amelyen a központot felépíteni tervezik.

Wolodymyr Starosolsky, a beruházó jogi képviselője szerint azonban Trump pusztán “egy olcsó kísérletet tett arra, hogy hírverést kapjon, és magát reflektorfénybe állítsa”.
Geoff Morrell, a védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy Robert Gates valóban felhívta Terry Jonest, és rövid beszélgetésükben aggodalmát fejezte ki neki amiatt, hogy a tervezett Korán-égetés hatására veszélybe kerül a külföldön állomásozó amerikai katonák élete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik