Nagyvilág

Magyarország mindent megtesz a horvát EU-csatlakozásért

Magyarország elkötelezett támogatója Horvátország európai uniós felzárkózásának, s a remények szerint a jövő évi magyar uniós elnökség idején a csatlakozási tárgyalások befejeződnek - közölte Navracsics Tibor.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, igazságügyi miniszter egy zágrábi konferencián tartott felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a NATO és az Európai Unió békét és stabilitást jelent a térségnek. Üdvözölte, hogy Horvátország jól áll a csatlakozási folyamatban, hogy az elmúlt öt évben az uniós jogharmonizációban jelentős előrelépéseket tett.

Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy Horvátország minél előbb teljes jogú tagja legyen az Európai Uniónak, ami a Nyugat-Balkán stabilitásának megteremtése szempontjából is jelentős lépés. A remények szerint a csatlakozási tárgyalások a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség idején lezárulhatnak, és Horvátország belépésével 28 tagúra bővülhet az Európai Unió – jelentette ki Navracsics Tibor.

A zágrábi konferencián Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke egyebek mellett kijelentette: Horvátországnak nagyon határozott lépéseket kell még tennie a korrupció elleni harcban. Ha Horvátország demokratikus államot akar, akkor a legfontosabb a jogi feltételek megteremtése.

A Európai Bizottság alelnöke úgy ítélte meg, hogy a korrupcióellenes horvát hivatal jól végzi a dolgát, de nemcsak a korrupció ellen kell harcolni, lépéseket kell tenni a megelőzés érdekében is. Ezt szolgálja a politika és a gazdaság átláthatósága, fogalmazott, de további határozott lépések megtételét sürgette azzal, hogy Horvátországnak helye van Európában.

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök kifejtette: egyetért azzal, hogy rendkívül fontos a korrupció elleni fellépés, és részletesen sorolta, hogy ennek érdekében Horvátország milyen lépéseket tett az elmúlt időszakban. Úgy vélekedett, hogy rövidesen minden nyitott tárgyalási fejezetet lezárhatnak az EU-val, és hamarosan “hazatérhetnek” az európai unió családjába.

A zágrábi tanácskozás keretében Navracsics Tibor a nap folyamán a horvát miniszterelnökkel és Ivo Josipovic köztársasági elnökkel is találkozik, továbbá kétoldalú megbeszélést folytat horvát kollégájával, Drazen Bosnjakovic miniszterrel és Vladimir Dronjakkal, a horvát uniós csatlakozás főtárgyalójával is.

Erősíteni kell a horvát-magyar kapcsolatokat

Államfői és kormányfői szinten nagyon jók Magyarország és Horvátország kapcsolatai, de erősíteni kell még a miniszteri szintű egyeztetéseket, s ennek első lépésre került sor Zágrábban – tájékoztatta Navracsics Tibor az MTI-t.

A magyar miniszterelnök-helyettes tárgyalt a horvát köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel is: mindkét tárgyalópartnerével megállapították, hogy problémamentes a két ország kapcsolatrendszere, és közölte, hogy Magyarország a továbbiakban is minden támogatást megad Horvátország mielőbbi uniós csatlakozása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik