Nagyvilág

Leosztották a lapokat az EU diplomáciai szervezetében

Megállapodtak az Európai Unió tagországai arról, hogy kik töltsék be a munkáját hamarosan megkezdő külügyi szolgálat vezető posztjait.

Erről az uniós ügyekkel foglalkozó European Voice című brüsszeli hetilap értesült: a Catherine Ashton külügyi főképviselő irányítása alatt álló szolgálat főtitkára a tervek szerint Franciaország amerikai nagykövete, Pierre Vilmont lesz, két helyettesének a – jelenleg is az uniós miniszteri tanácsok előkészítésére hivatott titkárságot irányító – német Helga Schmidet, valamint Mikolaj Dowgielewiczet, az uniós ügyekkel foglalkozó lengyel minisztert szánják. A szolgálat adminisztrációs ügyeinek élére az Európai Bizottság egyik főigazgatója, az ír David O’Sullivan kerülhet.

A kinevezéseket mindazonáltal csak azt követően jelentik be, hogy az Európai Parlament jóváhagyta a szolgálat jogi hátterére és a finanszírozására vonatkozó javaslatokat. Erre várhatóan csak késő ősszel kerül sor, ráadásul számos, a témával foglalkozó EP-képviselő értésre adta, hogy egyelőre nem teljesen elégedett az elképzelésekkel.

Ajánlott link:

Magyar helyett lengyel befutó várható (Kitekintő)

“Posztoszkodás” az uniós diplomáciai szervezetben (Kitekintő)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik