Nagyvilág

EU-nagykövet: a brüsszeli képviselet készen áll a magyar elnökségre

Gyakorlatilag megtörtént Magyarország Európai Unió mellett működő állandó képviseletének feltöltése - hangoztatta Iván Gábor nagykövet.

A posztjáról hamarosan távozó nagykövet a brüsszeli felkészülésről mérleget vonva elmondta, hogy a képviselet – a hazai minisztériumokkal együttműködve – valamennyi tanácsülésre előretekintve elkészítette mindazon ügyek leltárát, amelyek az unió napirendjéből adódóan az egyes miniszteri találkozókon felvetődhetnek.

Iván Gábor – aki a múlt évtized legeleje óta uniós ügyekkel foglalkozik – elmondta azt is, hogy a magyar félév alatt nagyon sűrű lesz az uniós napirend, de a legfontosabb kérdések esetében kellőképpen ütemes a felkészülés is.

A várható nehézségek megvilágítására Iván Gábor példaként elmondta, hogy a közös energiapolitika megteremtésének előkészítéséhez a tagországok között a jelenleginél fokozottabb együttműködés kell, hiszen – mint fogalmazott – “a közös energiapolitikának ma akkora jelentősége van, mint a közösség létrehozásakor a közös mezőgazdasági politikának volt”.

A nagykövet hangsúlyozta: fontos feladatnak tartja, hogy az uniós napirenden megjelenjenek azok az ügyek, amelyek “magyar színt” visznek az elnökségbe, mint a kulturális sokszínűség, a vízpolitika, a Duna-stratégia, a regionalizmus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik