Nagyvilág

Merkel kitüntette a Mohamed-karikatúra alkotóját

A kancellár szerint Európa olyan hely, ahol karikaturisták ilyen rajzot is készíthetnek.

A német kancellár kezéből vette át Potsdam város médiadíját szerdán este Kurt Westergaard, aki öt évvel ezelőtt Mohamed prófétát gyújtózsinóros turbánnal a fején ábrázoló karikatúrájával széles körű felháborodást keltett az iszlám országokban. Kurt Westergaard a média szabadságát védő rendíthetetlen magatartásáért részesült az M100 díjban.

A potsdami Sanssouci kastélyban rendezett ünnepségen Angela Merkel köszöntőjében kiemelte a sajtószabadság jelentőségét. Mint fogalmazott, a média szabadsága az egyik leglényegesebb jellemzője a szabadságon alapuló demokráciának. Európa olyan hely, ahol karikaturisták ilyen rajzot is készíthetnek – szögezte le. A rendezvény fő szónokaként egyúttal síkraszállt a toleranciáért, az emberi méltóság és a vallásszabadság tiszteletéért.

Kitért egy amerikai vallási csoport által tervezett akcióra is, amelynek keretében szeptember 11-én – az Egyesült Államok két nagyvárosa elleni terrortámadások 9. évfordulóján – nyilvánosan el akarják égetni a muzulmánok szent könyvének, a Koránnak egy példányát. A kancellár tiszteletlennek, visszataszítónak és helytelennek minősítette az elképzelést.

A 75 éves dán karikaturista, aki öt éve muzulmán szélsőségesek állandó fenyegetése alatt él, szigorú biztonsági intézkedések közepette vett részt a díjátadáson. Mint a ceremónia előtt nyilatkozva kifejtette: nincsenek problémái más vallásokkal, hanem csak iszlamistákkal. Mindig azért fog harcolni, hogy az emberek békésen élhessenek a maguk vallásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik