Nagyvilág

Kirúgják a magyarokat Sanghajból?

Fizetésük elmaradása miatt munkaidejük befejezte előtt elhagyták a magyar pavilont a sanghaji expón a kínai műszaki dolgozók és a takarítók, de a biztonsági személyzetet sikerült a pavilonvezetésnek visszatartania - tudta meg az MTI.

A kínai üzemeltető ily módon kívánta figyelmeztetni adósát, a területért felelős magyar alvállalkozót, az Expo Trade Kft.-t a tartozására. A fizetések azt követően álltak le, hogy a megrendelő – jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) – nem folyósítja az üzemeltetés fedezetét. A sanghaji Tien Ji (Tian Yi) vállalat ezért legutóbb e hét elején bekérte Dégen István pavilonigazgatót, akinek egyébként érdekeltségébe tartozik a kft., s felszólította arra, hogy záros határidőn belül teljesítse fizetési kötelezettségét.

A kínai vállalat vezérigazgatója, Csiang Csie-jung (Jiang Jieyong) szeptember 7-i keltezéssel levelet is írt az Expo Trade-nek. Az MTI birtokába került másolat szerint Csiang emlékeztet rá, hogy már többször küldött fizetési felszólítást a magyar cégnek, s kitér arra, hogy teljesítette a sanghaji főkonzulnak tett ígéretét: biztosították a világkiállítás magyar nemzeti napján a folyamatos működést. Ezzel szemben – szól az írás – a rákövetkező hétre ígért fizetés elmaradt.
A vezérigazgató két utolsó lehetőséget ajánl fel a helyzet rendezésére. Az egyik a szeptember 13-i határidővel történő fizetés, a másik pedig, hogy szeptember 10-ig komoly – a pavilon főbiztosa által írásban megerősített – ígéret születik a szeptember 17-ig teljesítendő kifizetésre. A Tien Ji ugyancsak megerősítést vár arra vonatkozóan, hogy hasonló késedelem a jövőben nem fordul elő. „Amennyiben e megoldások valamelyike nem teljesül, sajnálattal tájékoztatjuk önöket arról, hogy munkánkat a magyar pavilonban befejezettnek tekintjük” – írja Csiang Csie-jung vezérigazgató, aki levele végén jelzi, hogy ez az utolsó felszólítás és, hogy reméli: a jövőben folytatódhat a cégek közti jó együttműködés.

Dégen István pavilonigazgató korábban elmondta, a kéthavi tartozás meghaladja a 35 ezer eurót, vagyis a kifizetetlen számlák összege közel tízmillió forint, de összetartozásuk az alvállalkozóknak megközelíti százezer eurót. Az áprilisi és májusi kifizetéseket az Expo Trade megelőlegezte. Az üzemeltető kínai vállalat az MTI információi szerint levelet küldött Martonyi János külügyminiszternek is, amelyben segítségét, közbenjárását kérik. Az MTI úgy tudja: csütörtökön az expóközpont irodájába egyeztető megbeszélésre hívták az érintett magyar és kínai feleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik