Nagyvilág

Helyén marad az antiszemita megjegyzésekkel vádolt belga biztos

Karel De Guchtaz az elmúlt napokban éles támadást volt kénytelen elszenvedni a zsidókkal kapcsolatos múlt heti megjegyzéséért.

Az Európai Bizottság elnöke lezártnak tekinti azt az incidenst, amely Karel De Gucht belga biztos egyes kijelentései miatt robbant ki az európai zsidó közösség bizonyos köreiben – közölte Manuel Barroso szóvivője, miután a biztost újabb támadás érte.

A belgiumi zsidó szervezetek koordinációs bizottságának a vezetője, Maurice Sosnowski azt követelte szerdán Barrosótól, hogy azonnal “bocsássa el” a kereskedelempolitikáért felelős biztost, Belgium korábbi külügyminiszterét. Sosnowski szerint De Gucht “gyűlöletet szít”.

Barroso szóvivője közölte, hogy “De Gucht múlt heti bocsánatkérő nyilatkozata és az adott biztosítékok alapján a bizottság elnöke úgy véli, hogy az incidens lezárult, és nincs szükség további kommentárokra az ügyben”.

De Gucht a flamand VRT közrádiónak nyilatkozva a múlt héten arról beszélt, hogy “nem szabad alábecsülni a zsidó lobbi szerepét …az amerikai parlamentben”, illetve hogy vallási sajátosságok miatt “még egy mérsékelt zsidóval sem könnyű társalgást folytatni arról, ami a Közel-Keleten zajlik”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik