Nagyvilág

Észak-Korea segítséget kér Dél-Koreától

A dél-koreai Vöröskereszt a múlt héten ajánlott fel 8,3 millió dollár értékű segélyszállítmányt Észak-Koreának az ott pusztító áradások miatt.

Rizst, cementet és nehézgépeket kért Észak-Korea Dél-Koreától – közölte a szöuli egyesítési minisztérium. A dél-koreai Vöröskereszt még a múlt héten ajánlott fel 8,3 millió dollár értékű segélyszállítmányt Észak-Koreának az ott pusztító áradások miatt.

A felajánlás elsősorban zacskós leveseket, palackozott vizet, gyógyszereket és más, napi szükségleti cikkeket tartalmazott. Szombaton érkezett meg Szöulba a válasz, amely szerint jobb lenne, ha inkább nyersanyagot, felszerelést és rizst küldenének. Az egyesítési minisztérium szóvivője szerint megfontolják, hogy teljesítik-e a kérést. A dél-koreai sajtó szerint mindez összefüggésben lehet azzal, hogy Phenjan hétfőn bejelentette: elengedi azt a halászhajót a hét fős – négy dél-koreai és három kínai – legénységével együtt, amit augusztus 8-án tartóztattak fel a két ország vízi határánál.

Dél-Korea évente küldött segélyt az északiaknak, elsősorban élelmiszert és műtrágyát, de a szállítmányokat felfüggesztették 2008-ban, miután Dél-Koreában a keményvonalas Li Mjung Bak államfő került hatalomra. A két ország kapcsolatát a Csenoan hadihajó márciusi elsüllyesztése lökte újabb mélypontra. Szöul szerint a KNDK egyik torpedója pusztította el a naszádot, de Phenjan ezt azóta is tagadja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik