Nagyvilág

Pengeélen táncol a török alkotmányreform

A legfrissebb felmérés szerint minimális többségben vannak azok, akik a vasárnapi törökországi népszavazáson igennel voksolnak a kormány alkotmányreform-tervezetére.

Az A&G közvélemény-kutató intézet adatai szerint 51 százalék készül igent mondani az alkotmányreformra, s 49 százalék az ellenzők aránya.

A jelenlegi, megváltoztatni kívánt török alaptörvényt még 1982-ben, a katonai rezsim uralma idején fogadták el. A reform révén olyan alkotmányt akarnak létrehozni, amely az eddiginél nagyobb szerepet biztosít a parlamentnek, kibővíti az állampolgári jogokat.

Az Európai Unió által is szívesen látott változtatásokat Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök megpróbálta keresztülvinni a parlamenten, de ez az ellenzék miatt nem sikerült, s ezért írták ki róluk a népszavazást.

Amennyiben a reformokat a szavazók többsége jóváhagyja, az fontos, ösztönző hatású győzelem lesz a kormánypártnak a jövő év júliusában esedékes parlamenti választás előtt, ám ha a reform megbukik, az lefékezheti a párt lendületét, és szavazatvesztéshez vezethet.

Ajánlott link:

Irán mellett újabb atomhatalom ébred (Kitekintő)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik