Nagyvilág

9/11: Bush elnökkel kiabált tanácsadója

Condoleezza Rice egy televíziós interjúban emlékezett vissza a szeptember 11-i terrortámadást követő feszült pillanatokra.

Condoleezza Rice a szeptember 11-i terrortámadást követően emelt hangon utasította George Bush volt amerikai elnököt, hogy biztonsági okokból ne térjen vissza Washingtonba – derült ki a Channel4 televízió által a volt nemzetbiztonsági tanácsadóval készített ismeretterjesztő interjúból.

Rice részletesen beszámolt a 2001 szeptemberében lezajlott telefonbeszélgetésről, melyben Bush elnök a World Trade Center elleni támadást követően ragaszkodott hozzá, hogy visszatérjen Washingtonba. Condoleezza Rice azonban hangsúlyozta: az Amerikai Egyesült Államok terrortámadás alatt áll, az elnöknek biztonságos helyre kell menekülnie.

Bush azonban kitartott a Fehér Házba való visszatérés mellett, mire Rice beleordított a kagylóba, hogy ne tegye, majd lecsapta a telefont. Ez volt az első alkalom, hogy megemeltem a hangomat az elnökkel szemben – emlékezett vissza a feszült pillanatokra Rice. A nemzetbiztonsági tanácsadó szól arról is, hogy a Fehér Ház biztonsági bunkerében egyre fogyott a levegő, így egyes személyekkel szó szerint közölték, hogy mivel nem nélkülözhetetlenek, el kell hagyniuk a búvóhelyet.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás az al-Kaida terrorszervezet akciója volt az Amerikai Egyesült Államok ellen: két eltérített utasszállító repülőgép csapódott be a new-yorki World Trade Center épületeibe, egy a Petnagon arlingtoni épületébe, a negyedik gép pedig Pennsylvaniaban zuhant le. A támadásban 3031személy veszítette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik