Nagyvilág

Népszavazás kezdődött Moldovában

Moldovában megkezdődött vasárnap reggel a népszavazás, amelyen arról nyilváníthatnak véleményt a választópolgárok, hogy közvetlen, a nép általi avagy parlamenti választás keretében hozzanak-e döntést az államfő személyéről.

A népszavazás abban az esetben lesz érvényes, ha a névjegyzékben szereplő több mint 2,6 millió ember legalább egyharmada él szavazati jogával.

A volt szovjet köztársaságban 2043, külföldön pedig 78 szavazókörben adhatják le voksaikat az arra jogosultak. A moldovai munkaképes korú lakosok közel egyharmada él külföldön, s most először nemcsak a nagykövetségeken vagy konzulátusokon alakítottak ki szavazóhelységeket számukra, hanem olyan helyeken is, ahol nagy létszámú közösségben élnek.

Moldovában 2000 óta a parlament választja meg a köztársasági elnököt. Tavaly tavasszal járt le az addigi államfő, a kommunista Vladimir Voronin mandátuma, s a parlamenti patthelyzet miatt azóta sem sikerült megválasztani utódját, ugyanis a mindenkori ellenzék távolmaradásával tüntetve minden egyes választási kísérletet megtorpedózott.

A tavaly júliusi előre hozott választások eredményeként megalakult parlamentben többséget alkotó liberális-demokrata pártszövetségnek nincs elegendő számú képviselője, hogy biztosítsa az elnökválasztáshoz szükséges háromötödös többséget. Az újabb, decemberi kudarc után az alkotmány értelmében fel kellett volna oszlatni a 101 tagú törvényhozást, de a köztársasági elnöki tisztséget ideiglenesen betöltő házelnök, Mihai Ghimpu erre csak akkor lesz hajlandó, ha a vasárnapi népszavazás eredményes lesz.

Az ellenzéki kommunisták a referendum bojkottjára szólították fel a lakosságot. Kifogásolják, hogy egy ilyen nagy horderejű kérdés eldöntéséhez már a választópolgárok 17 százalékának akarata is elegendő.

Több mint 250 megfigyelő őrködik a szavazás tisztaságán, közülük több mint száz külföldi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió, a Független Államok Közössége és más nemzetközi szervezetek megbízásából. A rend fenntartására az utcákra vezényelték a rendőrség állományának 70 százalékát. Az urnákat helyi idő szerint este 9 órakor zárják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik