Nagyvilág

Le Pen: a romák több gondot okoznak, mint az afrikaiak

Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front párt elnöke gúnyolta szombaton a kormány romapolitikáját, mondván, a romák okozta bűnügyi problémák eltörpülnek azok mellett, amelyeket az afrikaiak okoznak.

“Ha a roma népesség okozta rossz közbiztonságon javítani kell, akkor nem szabad elfelejteni, hogy az marginális… A fától nem látják a erdőt” – jelentette ki Le Pen megnevezve az afrikaiakat és az észak-afrikaiakat mint akik szerinte sokkal nagyobb közbiztonsági gondot jelentenek az országnak. Pártja mintegy száz tagja előtt beszélt a Franciaország délkeleti részén található Saint-Laurent-du-Var helységben. Kijelentése derültséget keltett hallgatóságában.

“Az egymást követő kormányok teljesen képtelenek visszaszorítani a bűnözést, mert olyan erélyes intézkedéseket kellene hozniuk, amelyek szükségképpen magukra vonnák a rasszizmus vádját. Nem a romákat kell támadni, de nem is az arabokat vagy az afrikaiakat, hanem a bevándorlás jelenségét kell célba venni” – jelentette ki.

Ezrek tüntettek szombaton Párizsban és más francia városokban a kormány új belbiztonsági intézkedései, köztük a kelet-európai romák Franciaországból való kiutasítása ellen. Július vége óta a hatóságok mintegy ezer, illegálisan Franciaországban tartózkodó romániai és bolgár romát toloncoltak ki az országból – összesen több mint 8 ezerre növelve az idén eddig hazájukba visszaküldött romák számát -, s felszámoltak mintegy száz engedély nélkül létesített cigánytelepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik