Nagyvilág

Nem romákat gyilkolt a pozsonyi ámokfutó

A korábban megjelent információkkal ellentétben a dévényújfalui halálos áldozatok között csupán egyetlen roma nemzetiségű személy volt. A lakásban élők rendes életet éltek, a család rossz hírét csak az egyik gyakran odalátogató nem roma családtag keltette.

Nem lehet egy kalap alá venni a Dévényújfalun kiirtott család tagjait, az őket ért támadást nem lehet rasszista indítékkal magyarázni – írja a Sme napilap pénteken.

Az áldozatok neveit tegnap este hozta nyilvánosságra a dévényújfalui városi hivatal. Az adatokból kiderül, hogy a kérdéses lakásnak, ahol a vérengzés részben lezajlott, a 76 éves Jozefa Slezáková a tulajdonosa.

A napilap információi szerint ugyanitt lakott az idős asszony lánya, a 44 éves Mária Slezáková és 12 éves fia, Jozef Slezák. A fiúnak hosszú haja volt, ezért korábban azt közölték róla, kislány. A nyugdíjas lakásában élt egy másik unokája, Stanislav Slezák (27), ő is életét vesztette a vérengzésben. Mária Slezáková élettársával, Jozef Putikkal (49) is végzett az ámokfutó, ő volt az egyetlen roma áldozat. A szomszédok szerint gyakran járt meglátogatni fiát, Jozefet, a végzetes hétfői napon is így tett.

A családhoz tartozott, de nem lakott a lakásban a hatodik áldozat, Ružena Halászová (51), a tulajdonos másik lánya, aki az utóbbi időben – a szomszédok szerint – gyakran járt anyjához kávéra. Az anya azonban nem szokta beengedni őt a lakásába, a kávét a folyosón lévő kis asztalkánál, vagy a lépcsőház előtti padon fogyasztotta. A szomszédok elmondták, csak neki és lányának – aki hétfőn nem ment látogatóba – volt rossz hírük. Néhány évvel ezelőtt, amikor még a szomszédos lépcsőházban éltek, az ott lakók petícióban tiltakoztak összeférhetetlen magatartásuk ellen, később egy szállóba kötlöztették őket. A gyilkos, Ľubomír Harman talán pont az ő lármás viselkedésük miatt kattanhatott be – írja a lap.

A lakók a család többi tagját nyugodt, rendes embernek ismerték.

A dévényújfalui mészárlás hetedik áldozata az 52 éves Gabriela Košťálová, őt lakása erkélyén lőtte le a gyilkos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik