Nagyvilág

Lemondott az elnöki címről a csecsen vezető

Csecsenföld parlamentje csütörtökön eltörölte a köztársaság elnöke címet, helyette Ramzan Kadirov a köztársaság feje, vezetője lesz.

Az ülésen jelen lévő Ramzan Kadirov részletesen kifejtette, miért kérte ezt a parlamenttől. Megismételte egy korábbi levelében foglaltakat: Oroszországban csak egyetlen államférfinak van joga elnöknek nevezni magát, s ez Dmitrij Medvegyev államfő, ezért a föderációhoz tartozó szubjektumok vezetőinek mást kell találni.

Kadirov hangsúlyozta, hogy mindezt saját elhatározásából javasolta, senki nem szólította erre fel. A sajtó ugyanis úgy vélekedett, hogy Ramzan Kadirov úgymond a Kreml súgására tette meg javaslatát.

Kremlbeli források az Interfax hírügynökségnek korábban azt mondták, hogy a Kadirov-javaslat nyomán elkezdődhet az oroszországi régionális vezetők elnevezésének egységesítése.

Kadirov javaslata heves vitát váltott ki. Nyomban csatlakozott hozzá egyebek között Észak-Oszétia, Karacsáj-Cserkeszföld, a Kabard-Balkár Köztársaság, Dagesztán, Ingusföld, Adige és Burjátföld. Ugyanakkor Baskíria elnöke úgy vélte, nem elvi kérdés az elnevezés, a lényeg a köztársaságok státusának megőrzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik