Nagyvilág

Európa elégedett Martonyival

A magyar politikának jelenleg a külpolitika a fénypontja, már látszanak a hatásai annak, hogy az új kormány minden irányban barátságos viszonyra törekszik - írta a European Voice című brüsszeli hetilap legfrissebb száma.

A véleményoldalon megjelent cikk kiemelte, hogy a külpolitikát ismét a “finom modorú” Martonyi János irányítja. Külön méltányolta, hogy karrierje szempontjából a külügyminiszter nem tekinti előrelépésnek ezt a megbízatását.

Miközben az új külpolitikai irányvonal középpontjában továbbra is a visegrádi országok közti együttműködés áll, a többi szomszédnak is ugyanakkora fontosságot tulajdonítanak – írta a lap, amely szerint Romániával 90 éve a legjobb a viszony, Martonyi ottani látogatásának köszönhetően is enyhültek a vajdasági feszültségek, és miután a politikusok nem szítják tovább a vitákat, Szlovákiával is jónak tűnnek a kapcsolatok.

Külön foglalkozott a cikk az Európai Unió élén a jövő év első felében betöltendő soros magyar elnökséggel. A szerző érdekes kérdésnek nevezte, hogy mekkora befolyást tud visszaszerezni Magyarország a soros elnökség számára az idei halovány spanyol, illetve a belga elnökség után, amely utóbbi a lehető legtöbb hatalmat át kívánja engedni Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik