Nagyvilág

Kártérítést kapnak az ámokfutó áldozatainak rokonai

Csütörtökön reggel 8 órától este 6 óráig nemzeti gyásznap van Szlovákiában a hétfői dévényújfalui mészárlás áldozatainak emlékére. Az áldozatok hozzátartozói anyagi kártérítést kapnak. A gyilkosság oka továbbra is tisztázatlan, pszichológus szakértő szerint nem valószínű a rasszista indíték.

Csütörtökön állami zászlókat félárbocra engedik és tilosak a szerencsejátékok Szlovákiában. A gyásznapról a kormány döntött kedden. Jozef Mihál (SaS) munkaügyi miniszter bejelentette, az áldozatok legközelebbi hozzátartozói anyagi kártérítést kapnak, ennek összege nagyjából 830 euróig terjedhet, a kérvényező szociális viszonyaitól függően – írja a bumm.sk című szlovákiai lap. A tárca készen áll arra is, hogy humanitárius alapjából 80 euróval járuljon hozzá a halálos áldozatok temetéséhez.

Daniel Lipšic belügyminiszter a történtek miatt olyan törvényt szeretne elfogadtatni, mely nem engedélyezni az automata fegyverek használatát még sportcélokra sem. Ezen felül minden rendőrjárőr felszereléséhez hozzátartozna egy Skorpió típusú géppisztoly is.

A hétfői tragédiának 7 ártatlan halálos áldozata volt, 15-en megsérültek. A 48 éves elkövetőt a rendőrök tették ártalmatlanná, majd öngyilkos lett. A gyilkosság indítékai továbbra is tisztázatlanok.

František Skokan klinikai pszichológus a Pravdának nyilatkozva úgy vélte: a történtek hátterében nem rasszista indíték húzódik meg. A gyilkos régóta elfojtotta haragját, agresszivitását. Lelki betegségben is szenvedhetett.

A szomszédok legutóbbi nyilatkozatai szerint az áldozatul esett roma család nem volt problémás. „A gyilkos valószínűleg régóta elfojtotta agresszivitását és dühét. Az elnyomott harag ugyanakkor nem biztos, hogy összefüggött az említett családdal. A nem megfelelő reakció kiváltásához elég lehetett egy apróság is, talán a lakásból kiszűrődő lárma“ – nyilatkozta a pszichológus a szlovákiai Pravdának.

A meggyilkolt család részben roma származású volt, ám a szakember nem hiszi, hogy ez szerepet játszott a gyilkosságban. Ha így lett volna, utána nem ment volna ki és lövöldözött volna az emberekre – mondta. Az, hogy a gyilkosság után tüntetőleg lövöldözni kezdett az utcán, éppen azt bizonyítja, hogy nagyon régóta elfojtotta magában a haragot – véli Skokan.

A szakember szerint mivel a gyilkos elfojtotta haragját és nyugodt, csöndes embernek látszott, csak szakorvos fedezhette volna fel lelki jellegű gondjait. Pszichológiai teszteket kellene elvégezniük azoknak, akik fegyverviselési engedélyért folyamodnak. Néha már az a tény, hogy pszichológushoz kell menni, eltántorítja az embereket az engedély kiváltásától. A gyakorlatból ugyanis kitűnik, pont azt mutatja meg valaki a pszichológusnak, amit a leginkább szeretne elrejteni – nyilatkozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik