Nagyvilág

Váratlanul megjelent Irakban az amerikai védelmi miniszter

Váratlanul Irakba érkezett Robert Gates amerikai védelmi miniszter, hogy meglátogasson amerikai katonákat harci küldetésük befejeztével.

Barack Obama amerikai elnök csupán néhány órával korábban jelentette be Washingtonban, hogy az amerikai csapatok iraki harci küldetése véget ért.

Gates kijelentette, hogy “Irak nem minden gondját oldották meg” az amerikai erők, de büszke lehet fegyveres szolgálatot teljesítő honfitársai és iraki szövetségeseik teljesítményére.

Ezután Joe Biden amerikai alelnök társaságában részt vesz azon a rendezvényen, amelyen Ray Odierno tábornok átadja az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnokságát Lloyd Austin altábornagynak.

Biden, aki már hétfő este óta Irakban van, kedden újságírók előtt azt hangoztatta, hogy Amerika a kivonulás ellenére nem hagyja magára Irakot, és a katonai szerepvállalásról a diplomáciai szerepvállalásra való áttérés zökkenőmentes lesz. Az iraki pártokat arra sürgette, hogy mielőbb alakítsanak kormányt, ami a március 7-i választások óta még mindig várat magára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik