Nagyvilág

Éles lövedékekkel gyakorlatozik a kínai haditengerészet

Éles lövedékekkel tengeri hadgyakorlatot kezdett Kína szerdán a Sárga-tengeren.

Az állami Új Kína hírügynökség közlése szerint a hadgyakorlat szombatig tart. Az AFP francia hírügynökség szerint mindez válasz arra, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea rövid időn belül a második hadgyakorlatát kezdi vasárnap.

Az Új Kína jelentése szerint “a szokásos évi gyakorlaton azokat a harci repülőket, hadihajókat és fegyvereket próbálják ki, amelyeket tavaly október elsején, a Kínai Népköztársaság fennállásának hatvanadik évfordulóján megismertettek a világgal”. Az Egyesült Államok és Dél-Korea második közös hadgyakorlatát is a dél-koreai hadihajó, a Cshonan márciusi robbanása, majd elsüllyedése miatt tartják. Washington és Szöul szerint egy észak-koreai torpedó találta el a Cshonant.

Az első közös amerikai – dél-koreai tengeri hadgyakorlat júliusban volt a Cshonan miatt, amelyre Észak-Korea egyetlen szövetségese, Kína ingerülten reagált. Válaszul tengeri erődemonstrációt tartott, de nem nevezte hadgyakorlatnak. Most is bírálatokat kapott a két ország Pekingtől, amely szerint egy amerikai repülőgép hordozó lesz jelen Kína felségvizei közelében. Az amerikai hadsereg azonban tagadja, hogy egyik anyahajója megjelenik a tengeralattjáró-elhárítást célzó újabb hadgyakorlaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik