Nagyvilág

Újabb részletek a pozsonyi mészárlásról

Nem lőtte fejbe magát, hanem a kommandósok végeztek azzal a 48 éves szlovák férfival, aki hétfőn délelőtt hét embert lőtt agyon egy pozsonyi lakótelepen. Az ámokfutó a helyi sportlövész klub tagja volt, és engedéllyel tartotta magánál a mészárlásnál használt gépfegyvert.

Ľubomír Harmannak hívták azt a 48 éves ámokfutót, aki Szlovákia történetének legbrutálisabb gyilkosságát követte el. A férfi 11 éve élt a dévényújfalui városrészben. A kilencvenes években négy munkahelyen is dolgozott, de két éve nem volt állása.



>>” alt=”További képek a helyszínről >>>” border=”0″>



További képek a helyszínről >>>


A férfi volt kollégái, ismerősei szerint mindig normálisan viselkedett, rendezett családból származott.

Jaroslav Spišiak országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy a gyilkos egy sportlövész egyesület tagja volt. Ennek elnökével jó kapcsolatokat ápolt, de senkinek sem volt tudomása arról, hogy gondja lett volna a szomszédaival, akiket hétfőn délelőtt gyakorlatilag kivégzett.

A lövöldözés kórházban kezelt kilenc sebesültje közül háromnak az állapota továbbra is nagyon súlyos.

“Két embert mesterséges mélyaltatásban tartunk. Állapotuk nagyon súlyos” – mondta a pozsonyi Egyetemi Kórház szóvivője.

A tragikus eseményeknek összesen 15 sebesültje van, közülük egy rendőr, egy pedig cseh állampolgár.


Bosszú állhatott a gyilkosság hátterében

A Bumm.sk azt írja, hogy a támadó és a lemészárolt család között rossz volt a kapcsolat, nem jöttek ki egymással.

Az áldozat rokonai rasszista indítékról beszélnek. „Nem szerette a feketéket. Mindig volt valami kifogása velünk szemben“ – mondta egyikük.

A szlovák lapok arról is írnak, hogy a gyilkos és az áldozatok korábban gyakran veszekedtek. Egy esetben állítólag rendőrségi beavatkozásra is sor került.

A roma család társadalmi támogatásokból élt, s a környéken ismert volt zajos életviteléről.

Faragó Csaba kerületi rendőrfőkapitány elmondta, hogy 9.45-kor kapták az első bejelentést a lövöldözésről, 9.47-kor volt a helyszínen az első járőr. A kommandósok kevesebb mint 20 perccel később már a lakótelepen voltak, és 10.16-kor lőtték le a támadót.



Vakriasztás a lövöldözés helyszínén

Alig egy nappal a lövöldözés után újra lezárta az ámokfutás helyszínét, mert az egyik utcán parkoló gépkocsi mellett gyanús dobozt találtak.

A TA3 szlovák hírtelevízió szerint a rendőrség egy lakossági bejelentésre szállt ki, egy másik forrás szerint viszont egy névtelen betelefonáló azt jelentette a rendőröknek, hogy bombát helyezett el a ház előtt.

“Bombát nem találtak, a kérdéses cipődoboz üres volt” – közölte a vizsgálat eredményét Petra Hrásková, rendőrségi szóvivő.

A rendőrség most megpróbálja megtalálni a névtelen telefonálót.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik