Nagyvilág

Tanítási szünettel kezdődhet a tanév a vajdasági iskolák felében

Tanítási szünettel kezdődhet az idei tanév a vajdasági iskolák csaknem felében; az oktatásban dolgozók egyik szakszervezete ugyanis sztrájkot hirdetett szerdára.

Zarko Obradovic oktatási miniszter hétfőn találkozott a szerbiai oktatásügyi dolgozók szakszervezetének uniója vezetőivel, és a munkavállalók képviselői az egyeztetés után elmondták: megtartják a tiltakozó nagygyűlést, és a tanítás csak szeptember 2-án, csütörtökön kezdődik.

Az unióhoz országosan csaknem 700 iskola tartozik, a Vajdaságban pedig nagyjából 200, tehát a tanintézmények majdnem fele – írta az újvidéki Magyar Szó.

Az uniónak ezúttal – ellentétben a másik három szerbiai reprezentatív oktatási szakszervezettel – nem a béremelés az alapvető követelése; azt szeretné, hogy eddiginél jelentősebb legyen az anyagi ráfordítás az oktatásügyre, és készüljön hosszú távú oktatási stratégia – idézte a Magyar Szó Miodrag Proticot, a vajdasági oktatási dolgozók szakszervezeti szövetségének elnökét.

A szerb oktatási miniszter azt ígérte, szeptember közepéig megválaszolja a nyolc pontba gyűjtött szakszervezeti követeléseket. Az unió képviselői kilátásba helyezték, ha az illetékes szervek nem foglalkoznak érdemben a követeléseikkel, szeptember 21-én ismét sztrájkba lépnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik