Nagyvilág

Putyin hinni akar

Vlagyimir Putyin hinni akar az orosz-amerikai kapcsolatok újraindításában, de nem lát jelentős előrelépést a globális amerikai rakétavédelmi rendszer európai telepítésének vitás kérdéseiben.

A kormányfő a Kommerszant című lap tudósítójának nyilatkozott úton Habarovszkból Csitába. Putyin a 2146 kilométeres utat a legkisebb Lada-modell, egy napsárga Lada Kalina volánjánál teszi meg, számos Mercedes terepjáró kíséretében, s útközben sorban nyilatkozik újságíróknak.

Az orosz-amerikai kapcsolatokról Putyin kijelentette: “Nagyon akarok hinni az újraindításban, és akarom, hogy megvalósuljon. Emellett látom, hogy a mai amerikai vezetésnek határozottan az a szándéka, hogy javítsa a kapcsolatokat Oroszországgal”.
Putyin – utalva Grúzia felfegyverzésére és a globális amerikai rakétavédelmi rendszer európai telepítésére – úgy látja, a valóság nincs összhangban a szándékkal.

Mint mondta, úgy tűnt, megállapodtak, nem lesznek rakéták Lengyelországban, és még nem dőlt el a Csehországba telepíteni tervezett radar kérdése. “Erre bejelentik, hogy más európai országokban tervezik ugyanezt. Hol az újraindítás? Ezen a téren még nem látjuk” – mondta. Úgy vélte, Barack Obama elnök szándéka őszinte. “Nem tudni, mit tud megtenni és mit nem. Én azt szeretném látni, sikerül-e, amit akar” – jelentette ki Putyin.
A miniszterelnök nem érzi úgy, hogy jelentős hibát követett volna el, amióta hatalomra jutott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik