Nagyvilág

Már Romániában is szedi áldozatait a nyugat-nílusi vírus

Két halálos áldozata van Romániában a nyugat-nílusi vírusnak, amely eddig összesen hét embert fertőzött meg - jelentették be hétfőn Bukarestben.

Cseke Attila egészségügyi miniszter közölte, hogy a szúnyogok által terjesztett vírus egy 75 és egy 79 embernek okozta a halálát, akik egyéb betegségekben is szenvedtek.

Két megbetegedést az erdélyi Szeben megyében jeleztek, de a fekete-tengeri Konstanca, a dél-romániai Dolj és Teleorman, a délkelet-romániai Galac megyében, valamint Bukarestben is voltak ilyen esetek. Két fertőzésgyanús személyt Kolozs és Maros megyében tartanak megfigyelés alatt az orvosok.

A román hatóságok azt tanácsolták a lakosságnak, hogy kerüljék az olyan helyeket, ahol sok a szúnyog, ne viseljenek rövid ujjú inget és rövidnadrágot, használjanak vegyszereket a szúnyogok elűzésére. A szúnyogok terjesztik az Afrikában és Ázsiában évtizedek óta ismert nyugat-nílusi vírust, amely különösen az idősekre, a betegeskedő, legyengült immunrendszerű emberekre nézve veszélyes, agyvelő- és agyhártyagyulladást is okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik