Nagyvilág

Kadhafi: Európa térjen át az iszlám hitre

Élénk vitát kavart a líbiai államfő olaszországi látogatásának első eseménye, amelyen Moammer el-Kadhafi kijelentette, hogy az iszlámnak "egész Európa vallásává" kell válnia.

Kadhafi vasárnap este a líbiai nagyköveti luxusrezidencia kertjében felvert beduin sátránál, egy hostessügynökség által fejenként 80 euróért toborzott közönsége – több száz fiatal olasz nő – előtt tartott előadást az iszlámról. “Az iszlámnak egész Európa vallásává kell válnia. Ez időbe fog telni, de Törökország EU-belépésével lehetségessé válik majd. Az iszlám az igazi vallás” – mondta, végezetül pedig a résztvevők mindegyikét megajándékozta a Korán egy-egy példányával.

A líbiai forradalom vezetője már tavaly is ilyen közönségnek tartott előadást Rómában, de mostani kijelentéseit szalagcímekben tálalta az olasz sajtó. “Európának iszlám hitre kell konvertálnia” – állt a Repubblica című lap címlapján.

Carlo Giovanardi, a kormány közismerten gyakorló katolikus államtitkár-helyettese azzal próbálta oltani a fellángolt vitát, hogy “magánkörben elhangzott megfogalmazásokról” beszélt. Mario Borghesio európai parlamenti képviselő, a Berlusconi-kormánnyal szövetséges Északi Szövetség tagja ugyanakkor aggodalmát fejezte ki “az Európa iszlamizációját előrevetítő veszélyes terv” miatt, és felszólította a kormányt, hogy határolódjon el Kadhafitól és “szőnyegárus filozófiájától”, utalva ezzel azokra a nagyszabású szerződésekre, amelyeket a líbiai vezető látogatása alkalmából írnak majd alá.

A sajtó egyebek közt arról cikkezett, hogy olasz hadifelszereléseket adnak el Líbiának, amely korábban már 6,7 százalékos részesedést szerzett Olaszország legnagyobb bankcsoportjában, az Unicreditben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik