Nagyvilág

Elszabadult a leghírhedtebb venezuelai bandavezér

Megszökött a börtönből az egyik leghírhedtebb venezuelai bűnöző, a "Láthatatlanok" nevű banda vezére, rontva a kimagasló bűnözési statisztikák miatt már amúgy is heves ellenzéki támadások alatt álló, s választásokra készülő venezuelai kormány helyzetét.

A többszörös emberölésért és emberrablásért bebörtönzött Fraiber Velazco a Venezuela középső részén található Carabobo állambeli (s egyben rendkívül biztonságosnak számító) Tocuyito börtön főbejáratán vasárnap sétált ki, a látogatási idő alatt, s anélkül, hogy bárki feltartóztatta volna – jelentették hétfőn a hatóságok.

“Ez a korrupció és a közigazgatás bizonyos részein még mindig befolyásos maffia miatt történhetett meg” – magyarázta a venezuelai belügyminiszter. A 27 éves férfinak egyébként – az alvó őröket kijátszva – már májusban is sikerült kiszabadulnia a börtönből, akkor azonban hamar újra rendőrkézre került. Az ellenzék szerint a jelenlegi venezuelai kormány kudarcot vallott az erőszak megfékezése terén.

A rendőrségtől és civil szervezetektől származó adatok szerint a dél-amerikai országban 2009-ben 13 ezer és 16 ezer közöttire becsülték a gyilkosságok számát.

A legtöbb közvélemény-kutatás pedig arról árulkodik, hogy a venezuelaiak többsége számára a közbiztonság hiánya jelenti a legnagyobb aggodalmat. A venezuelai hatóságok 2006 óta már nem közölnek hivatalos adatokat az országban folyó bűnözésről, és csak a helyi lapok adnak róla tájékoztatást, többnyire kiszivárogtatott dokumentumok alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik