Nagyvilág

Vezető izraeli színészek bojkottálják a telepeket

Vezető izraeli színészek bejelentették, hogy nem hajlandók fellépni a ciszjordániai zsidó telepeken.

Több mint 60 művész csatlakozott eddig a bojkotthoz, amely azért is keltett nagy feltűnést, mert novemberben a Jordán nyugati partjának egyik legnagyobb, Ariel nevű telepén ünnepélyes keretek között megnyitnak egy 10 millió dollárért felépült előadóművészeti központot. A legnagyobb izraeli színházak, köztük a Habima nemzeti színház és a Cameri nevű társulat már jelezte, hogy fellép az épületben. Osnat Hen, a Habima szóvivője szerint az Arielben fellépni nem akaró művészek esetét külön-külön megvizsgálják.

Josua Sobol, az ismert drámaíró reményét fejezte ki, hogy a bojkottfelhívás felrázza az izraeli közvéleményt, és arra ösztönzi a színházakat, hogy vizsgálják felül az Arielben való fellépésre vonatkozó döntésüket.

A nemzetközi közösség által illegálisnak minősített, a palesztinok által hazájuknak tekintett területen létesült telepek kérdését az teszi különösen időszerűvé, hogy csütörtökön folytatódnak az Izrael és a palesztinok közötti közvetlen, a telepek építése miatt félbeszakadt tárgyalások.

Mahmud Abbász palesztin elnök közölte, hogy kivonul róluk, ha Izrael nem hosszabbítja meg a telepek 10 hónapos, szeptember 26-ig tartó építkezési tilalmát. Benjamin Netanjahu kormányfő erre mindeddig nem vállalt kötelezettséget.

A vasárnapi kormányülésen a miniszterelnök a színészek bojkottjával kapcsolatban kijelentette: “Most, amikor támadásoknak vagyunk kitéve, a legkevésbé se hiányzik egy belső bojkottra tett kísérlet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik