Nagyvilág

A következő évtizedről tanácskoznak Szlovéniában

A világválság leküzdésére a nemzetközi közösségnek nincsenek megfelelő eszközei - hangoztatta vasárnap a Bledi Stratégiai Fórumot megnyitó beszédében Borut Pahor szlovén kormányfő.

Pahor szerint a válság felerősítette a múlt század problémáit és „globális mértékű háború” veszélyére figyelmeztetett. Bírálta, hogy mindennek dacára az államok egyre inkább saját szakállukra cselekednek a válságban. A feltörekvő fejlődő országoknak, Indiának és Kínának pedig azt rótta fel, hogy nem tartják fontosnak, hogy fejlődésüket szociális és környezetvédő politika kísérje.

A szlovén üdülőhelyen ötödik alkalommal megrendezett fórum idei mottója: „Globális kitekintés a következő évtizedre”.

Danilo Türk szlovén elnök felszólalásában megállapította, hogy a pénzügyi válság és a klímaváltozás kihívásaiban csak „szerény nemzetközi siker” könyvelhető el.

A kétnapos tanácskozáson számos vezető politikus vesz részt, köztük Yves Leterme belga kormányfő, az Európai Unió (EU) soros elnöke, több balkáni ország külügyminisztere. Martonyi János magyar külügyminiszter az EU a többpólusú világban című vasárnapi pódiumvitában vett részt. A vitában Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter a Nyugat-Balkán országainak európai integrációjáért emelt szót, mint mondta, az EU-nak minden tőle telhetőt meg kell tennie annak érdekében, hogy véget vessenek a régió megosztottságának.

Az osztrák hírügynökség úgy tudja, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter egy, a Balkánról tartandó hétfői pódiumvita részvevője lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik