Nagyvilág

A Kaukázusban gyilkolják a szélsőségeseket, mégis folytatódnak a merényletek

Az Észak-Kaukázusban augusztusban 30 iszlám szélsőségest, köztük vezető személyiséget semmisítettek meg és nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot koboztak el - közölte a hétvégén Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója. A térségben azonban továbbra is mindennapiak a kisebb-nagyobb terrorcselekmények.

Dmitrij Medvegyev elnöknek beszámolva Bortnyikov elmondta: pénteken és szombaton a helyi belügyi erők Dagesztánban további öt szélsőségest semmisítettek meg, augusztus 23-án Ingusföldön egyszerre öt szélsőséges csoport vezetőit ölték meg, és a napokban Kabard-Balkárföldön likvidáltak egy csoportot.

Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök pedig vasárnap közölte, hogy szülőfaluja közelében 12 szélsőségest öltek meg, a harcokban elesett Kadirov biztonsági szolgálatának két embere, négy civil – köztük két kiskorú – pedig megsebesült.

Vasárnap reggelre virradó éjszaka Dagesztán Haszavjurt kerületében likvidáltak négy szélsőségest. Egyikük, Nariman Szatyijev, a thai box háromszoros világbajnoka, akit már régebben köröztek. Előzőleg a Karabulahkent kerületben öt iszlám harcost öltek meg – erről szólt Bornyikov is Medvegyevnek -, és közülük az egyik Magomedali Vagabov bandájának fő robbantási szakértője volt. Vagabov a tavasszal a moszkvai metróban elkövetett, 40 halálos áldozatot követelő két robbantásos merénylet fő szervezője volt, és augusztus 21-én jelentették be halálát. A hatóságok kezébe került iratai elősegítik a szélsőségesek elleni fellépést, s Bortnyikov korábbi kijelentése szerint következtetni engednek a kaukázusi és a nemzetközi terrorizmus közötti kapcsolatokra is.

Vasárnap a dagesztáni Mahacskala Szovjet nevű kerületében két nagy lőszerraktárt talált a rendőrség.

A hatóságok sikerei ellenére csak péntek óta a következő merényletek történtek Dagesztánban: egy igazoltatásra megállított autós tüzet nyitott a rendőrökre, senki nem sérült meg. Mahacskala egyik parkjában 5 kilogramm trotilnak megfelelő erejű pokolgép felrobbanását sikerült megakadályozni. Kiziljurtban ismeretlenek automata fegyverből tüzet nyitottak civilekre, két személy életét vesztette, a tetteseket keresik. Pénteken későn este ismeretlenek behatoltak Dadzsimurad Szulejmanov, Novolak kerület választási bizottsági elnöke házába, és több lövést adta le a házigazdára, aki kórházba került. A vélt tettest szombaton elfogták. Ugyancsak szombaton pokolgép robbant fel egy Mercedes személyautóban: az autónak az oroszországi Szurgutban élő tulajdonosa kórházba szállítás közben meghalt.

Továbbra sem minden terrorcselekmény azonban, ami annak látszik: Timur Kurbanmagomedov, a Huda-Media munkatársa, akit augusztus 20-án állítólag elraboltak és azóta kerestek, szombaton jelentkezett a rendőrségen, és számos bűncselekményről beismerő vallomást tett: felgyújtott több szeszesitalokat árusító utcai pavilont, és a szélsőségesek rendelkezésére bocsátotta házát és garázsát. Kurbanmagomedov vallomása alapján számos házkutatást tartottak, és egyebek mellett ezek során találtak rá a két fegyverraktárra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik