Nagyvilág

Kadhafi és Berlusconi lovakkal és hostessekkel ünnepel

Rómába érkezett vasárnap Moammer el-Kadhafi líbiai elnök, aki egy év alatt immár negyedszer jár Olaszországban, miközben lendületesen javulnak az afrikai ország és korábbi gyarmattartója közötti gazdasági kapcsolatok.

A líbiai vezetőt Franco Frattini olasz külügyminiszter fogadta a római Ciampino repülőtéren. Kadhafi az olasz-líbiai barátsági szerződés aláírásának második évfordulója alkalmából utazott ismét Rómába. E szerződés keretében Olaszország 25 év alatt, befektetések formájában ötmilliárd dollárt fizet Líbiának az 1911 és 1942 közötti gyarmattartás jóvátételeként.

Silvio Berlusconi olasz államfő és vendége hétfőn ünnepli meg a barátsági szerződés aláírásának második évfordulóját, de a ramadan ünnepe miatt csak naplemente után. Az ünnepség alkalmából tartandó lovasbemutatóra 30 telivér berber lovat szállítottak légi úton Rómába. Szokásához híven a líbiai látogató magával hozta beduin sátrát, amelyet ezúttal országa római nagykövete luxusrezidenciájának a kertjében állítanak fel.
Kadhafi és Berlusconi lovakkal és hostessekkel ünnepel 1Kadhafi már érkezése előtt káoszt okozott. Először az hangzott el, hogy a vasárnapra tervezett érkezését előre hozták szombatra, később viszont kiderült, hogy mégis az eredeti menetrend szerint jön. Végül is vasárnap, a szokásosnak mondható jó egyórás késéssel szállt le a gépe.

A líbiai vezető egyik első dolga volt, hogy a nagyköveti rezidencián, akárcsak 2009 novemberében, egy hostess-ügynökség által összeválogatott 200-500 fiatal olasz nőnek előadást tartson az iszlámról, s megajándékozza őket a Korán egy-egy példányával.

Az egymással baráti kapcsolatokat ápoló Kadhafi és Berlusconi a szerződés aláírásának első évfordulóját Tripoliban ünnepelte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik