Nagyvilág

Csempészalagutakat robbantottak be az egyiptomiak

Az egyiptomi fegyveres erők újabb csempészalagutakat robbantottak be, amelyek a Gázai övezetbe vezettek - közölték szombaton kairói biztonsági források.

Augusztus eleje óta az egyiptomi illetékesek harmadszor számoltak be ilyen akcióról. Most körülbelül egy tucat alagút berobbantásáról beszéltek. A közlés szerint a palesztin hatóságokkal karöltve biztosították, hogy a robbantás idején senki se tartózkodjon a föld alatti folyosókban.

A Földközi-tenger partján húzódó keskeny palesztin övezetet Izrael – egyiptomi közreműködéssel – blokád alatt tartja az iszlamista Hamász mozgalom 2007-es fegyveres hatalomátvétele óta. Azóta alagutak tömkelegéből álló rendszer épült ki a palesztin terület másfél millió lakosának csempészáruval való ellátására.

Az övezet ellátásának korlátozását azonban nemrég Izrael és Egyiptom is enyhítette, miután nagy nemzetközi felháborodást váltott ki a blokád megtörésére indított úgynevezett segélyflottilla ellen május 31-én végrehajtott izraeli akció, amely kilenc török aktivista halálával járt. Izrael mindenekelőtt fegyverek becsempészésétől és a Hamász felfegyverkezésétől tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik