Nagyvilág

Videón üzentek a chilei bányászok

A chilei tévé videofelvételt tett közzé, amelyen a mélyben rekedt 33 bányász látható, amint jó hangulatban integetnek a kamerába. Egy helyi farmer focivideó-összeállítást készített a szórakoztatásukra.

A kamerát azon a vékony csövön engedték le, amin keresztül ételt, italt, gyógyszert juttatnak a szerencsétlenül járt vájároknak. A felvételen a bányászok leizzadva integetnek vidáman a kamerának. Amikor egyikük köszönetet mond a társainak, a többiek hangos ünneplésbe kezdenek – írja a BBC.

Mindent jól megszerveztünk itt lenn – magyarázza egyikük a videón. Itt szórakozunk, itt találkozunk, itt tervezzük el a napunkat és itt imádkozunk – mondta.

A bányászok nem szorultak be teljesen az 52 négyzetméteres földalatti menedékhelyre, használhatják az épen maradt két kilométeres alagútrendszert is. A mélyben rekedt bányászoknak meg kell küzdeniük a 36 fokos hőséggel. Hogy megkönnyítsék nekik a több hónapos mélyben tartózkodást, a NASA segítségével speciális edzési és rekreációs programot dolgoztak ki nekik.

Megtalálásuk óta glükóz-szirupot, vizet, csokoládé és málna ízű turmixokat küldtek le a bányászoknak. Néhány nap múlva már szilárd élelmiszert is képes lesz emésztőrendszerük feldolgozni. Kisebb lámpákat, szemellenzőket, gyógyszereket és antidepresszánsokat is lejuttattak hozzájuk. Nemsokára vizelet- és vérmintákat vesznek tőlük, és rendszeresen mérik majd vérnyomásukat és hőmérsékletüket.

A bányászoknak megfelelő erőnlétben kell lennie, mire elkészül az a járat, amin keresztül ki kell majd mászniuk. Ugyanakkor nem szabad elhízniuk sem, hiszen az alagút csak 66 centiméter széles lesz.

A fővárostól, Santiagótól 834 kilométerrel északra, Copiapó város közelében lévő bánya körülbelül 300 méter mélységben szakadhatott be, s a földalatti menedékhely, ahol a 33 bányász túlélte az omlást, 700 méteres mélységben van. A bányászokról csak múlt vasárnap derült ki, hogy életben vannak.

Az eddigi információk szerint 4 hónapig is tarthat, amíg kiszabadítják őket. A fúrószerkezet, amellyel meg akarják közelíteni a földalatti menedékhelyet, naponta 8-15 métert tud előrehaladni. A bányászok csak csütörtökön tudták meg, hogy karácsony előtt biztos nem tudják felhozni őket.

A várható négy hónap messze a leghosszabb idő lesz, amennyit valaki egyhuzamban kénytelen a föld alatt átvészelni. Az eddigi rekordot két 2009-ben szerencsétlenül járt kínai bányász tartotta 25 nappal.

Unaloműző focivideókat is küldenek a bányaomlás után föld alá reked bányászoknak. Mivel a kiszabadítás hónapokig tart majd, Pelé, Maradona és Ronaldinho legszebb pillanataival szórakoztathatják magukat – írja a Reuters.

Egy kis kamerát küldtek le a mérnökök egy szűk lyukon át a San José aranybányában rekedt chileieknek csütörtökön. Wilson Avalos, a helyi farmer focivideó-összeállítást készített két unokaöccsének, a tervek szerint pedig mini projektort is küldenek majd a hétszáz méteres mélységbe, a forró és nyirkos járaton át. “Óriási fociszurkolók, úgyhogy remélem, Pelé, Maradona és Ronaldinho videói segítenek nekik megőrizni a lelki erejüket” – mondta Avalos.

Az egyik bányász maga is volt futballista: Franklin Lobos, aki tagja volt a Los Angeles-i olimpiára készülő válogatottnak, a Cobresolnál pedig csapattársa volt Iván Zamorano, minden idők legsikeresebb chilei focistája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik