Nagyvilág

“Akár Slota is kaphat magyar állampolgárságot”

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke is kaphat magyar állampolgárságot, ha kérvényezi azt, és el tud beszélgetni magyarul az anyakönyvvezetővel - jelentette ki Wetzel Tamás, a magyar állampolgársági törvény végrehajtását felügyelő miniszteri biztos a Krónika című napilapnak adott interjúban.

A Kolozsváron megjelenő újság pénteki számában közöl interjút Wetzel Tamással. Arra a kérdésre, hogy azok a szlovák vagy román nacionalista politikusok is megkaphatják-e a magyar állampolgárságot, akik beszélnek valamennyire magyarul, és felmenőik egykori magyar állampolgárságát is igazolni tudják, a miniszteri biztos elmondta: “ha például a szlovákiai Ján Slota benyújtja a kérelmét, és el tud beszélgetni az anyakönyvvezetővel magyarul, nem fogjuk megakadályozni, hogy magyar állampolgár legyen”.

A miniszteri biztos az interjúban részletesen tájékoztat arról, hogy milyen feltételeknek kell eleget tenniük a határon túli magyaroknak a kedvezményes honosítás érdekében. Kifejtette, hogy a magyar felmenőket például a kérelmező a saját és valamelyik szülője születési bizonyítványának hiteles fordításával igazolhatja.

Elmondása szerint a törvénybe bekerült egy olyan szakasz is, amelyet kifejezetten a csángókra kívánnak vonatkoztatni, így a jogszabály azokra is vonatkozik, akik valószínűsítik magyarországi származásukat.

Arra a felvetésre, hogy a felvidéki magyarok szlovák állampolgárságuk elveszítését kockáztatják, ha kérelmezik a magyart, Wetzel elmondta: a kedvezményes honosítási eljárásban mindent el lehet intézni Magyarországon, Budapest pedig nem fog adatot kiadni Szlovákiának, így ha az érintett nem kezdi lobogtatni a honosítási okiratát, a szlovák hatóságok nem tudják meg, hogy magyar állampolgárságot is szerzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik