Nagyvilág

Akár Slota is kaphat magyar állampolgárságot

Wetzel Tamás magyar állampolgársági törvény végrehajtását felügyelő miniszteri biztos a Krónikának beszélt a kedvezményes honosításról.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke is kaphat magyar állampolgárságot, ha kérvényezi azt, és el tud beszélgetni magyarul az anyakönyvvezetővel – jelentette ki Wetzel Tamás, a magyar állampolgársági törvény végrehajtását felügyelő miniszteri biztos a Krónika című napilapnak adott interjúban.

Wetzel arra a kérdésre válaszolva állította ezt, hogy azok a szlovák vagy román nacionalista politikusok is megkaphatják-e a magyar állampolgárságot, akik beszélnek valamennyire magyarul, és felmenőik egykori magyar állampolgárságát is igazolni tudják

A miniszteri biztos az interjúban részletesen tájékoztat arról, hogy milyen feltételeknek kell eleget tenniük a határon túli magyaroknak a kedvezményes honosítás érdekében. Kifejtette, hogy a magyar felmenőket például a kérelmező a saját és valamelyik szülője születési bizonyítványának hiteles fordításával igazolhatja. De ha valaki plébánosi aláírással ellátott iratot hoz, amely azt tanúsítja, hogy a felmenők hol voltak megkeresztelve, azt is elfogadják – mondta a miniszteri biztos.

Kifejtette: a magyar állampolgárságot kérelmező egy honosítási okiratot kap, amelyet a köztársasági elnök írt alá. Szerették volna, hogy azonnal útlevelet is kapjon, de ez túlságosan sok költséggel járt volna. Hozzátette: személyi igazolványt csak akkor kaphat a kérelmező, ha Magyarországon lakik, útlevelet pedig külön eljárásban lehet kérni. “Ha valaki megkapta az állampolgársági okiratot, kérvényezheti a magyar útlevelet például a csíkszeredai konzulátuson, eljárási díj ellenében” – mondta a biztos.

Wetzel elmondta: Budapest pedig nem fog adatot kiadni Szlovákiának, így ha az érintett nem kezdi lobogtatni a honosítási okiratát, a szlovák hatóságok nem tudják meg, hogy magyar állampolgárságot is szerzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik