Nagyvilág

Betörtek az amerikai hadsereg számítógépébe

Egy meg nem nevezett külföldi kémügynökségnek két évvel ezelőtt sikerült betörnie az amerikai hadsereg számítógépes rendszerébe egy vírussal fertőzött pendrive segítségével - fedte fel a Foreign Affairs című folyóiratban William Lynn amerikai védelmiminiszter-helyettes.

Mint írta, eddig ez volt a legkomolyabb támadás az amerikai katonai számítógépes hálózat ellen.

Az Egyesült Államok egyik közel-keleti támaszpontján vírussal fertőzött pendrive-ot csatlakoztattak a katonaság egyik laptopjához, és ezáltal bejuttattak egy kémkódot a térségért felelős Középső Parancsnokság hálózatába – hangzik a beszámoló. A kód észrevétlenül terjedt el a titkos és nem titkos számítógépes rendszerben egyaránt, s ezáltal egyfajta digitális csatorna jött létre, amelyen keresztül adatok áramolhattak idegen szerverekre.

Lynn nem árulta el, hogy mely ország kémügynöksége állt a támadás mögött, de szerinte több mint 100 külföldi hírszerző szervezet próbált már meg betörni az amerikai számítógépes hálózatokba. Egyes kormányok szerinte már arra is képesek, hogy megzavarják az amerikai informatikai infrastruktúra elemeit.

Mint mondta, a hackerek évente annyi adatot lopnak el az amerikai kormányhivataloktól, vállalatoktól és egyetemektől, hogy az elegendő lenne az amerikai kongresszusi könyvtár többszöri feltöltésére.

Lynn szerint a két évvel ezelőtti támadás “felrázta” a Pentagont. A történtek után, tavaly júniusban a védelmi tárca bejelentette, hogy internetes védelmi parancsnokságot hoz létre a katonai számítógépes hálózatok biztonsága érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik