Nagyvilág

Kanada orosz bombázókat fogott be

Kanadai vadászgépek orosz bombázókat fogtak be a kanadai légtér közvetlen közelében - állította a miniszterelnöki hivatal szóvivője.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök kommunikációs igazgatója arról számolt be, hogy az incidens előző nap történt az északi sarkvidéki térségben, ahol a kormányfő szerdán egy hadgyakorlatot készült megtekinteni. Dimitri Soudas szerint a kanadai légierő két CF-18 típusú vadászgépe követte a két orosz TU-95 Bear típusú bombázót, amelyek mintegy 50 kilométerre közelítették meg a kanadai partokat. Incidens nem történt, és a kanadai gépek utóbb visszatértek bázisaikra.

Kanadai források szerint az elmúlt időszakban több hasonló eset történt az északi sarki régióban. Az elmúlt hónapban kanadai vadászgépek ugyancsak két orosz bombázót fogtak be az ország keleti partjainál, 2009 februárjában pedig ugyancsak egy, a kanadai légtér felé tartó orosz bombázót kísértek. Ez utóbbi incidens Barack Obama amerikai elnök ottawai látogatásának előestéjén történt.

Az idézett források szerint a történtek mögött mindazonáltal nem politikai, illetve biztonsági, hanem elsősorban gazdasági megfontolások állnak. Kanada, Oroszország, az Egyesült Államok és más országok között egyfajta sajátos versengés kezdődött az északi sarkvidéki erőforrásokért. A sarkvidéki jég olvadásával ugyanis új lehetőségek nyíltak a régió kőolaj-, földgáz- és ásványkészleteinek feltárására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik