Nagyvilág

Bányaszerencsétlenség Venezuelában

Hat bányász életét vesztette, kettő pedig megsérült egy venezuelai aranybányában a föld beomlása miatt - jelentette be José Khan venezuelai alapanyagipari és bányaügyi miniszter kedden.

A Crystallex nevű kanadai vállalat tulajdonában áll a bánya, amely az ország déli részén fekvő El Callao város közelében fekszik. A kanadai cég 2008-ban megszüntette a bánya működtetését, így a munkások engedély nélkül kutattak tovább a nemesfém után. Az agyagosnak tűnő, rendkívül instabil földben négy járatot vájtak kalapácsokkal, s minden bizonnyal a kalapácsütések által kiváltott rezgések okozták a bányaomlást hétfőn – mondta el a miniszter.

A hadsereg mintegy negyven bányászt kimentett, ám egy kis csoport nem engedelmeskedett a katonáknak, és éjjel is folytatta a munkát. Ez okozta vesztüket is.
A venezuelai állam tárgyalásokat folytat a kanadai vállalattal a tulajdonában álló 500 hektárnyi terület kivásárlásáról, hogy államosítsa a bányát.

Hivatalos adatok szerint a caracasi kormány félmillió hektár, aranyteléreket rejtő földet sajátított ki. A jegybank egyik jelentésében az áll, hogy a nemesfém 60 százalékát illegálisan termelik ki Venezuelában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik