Nagyvilág

Afgán újonc megölte spanyol kiképzőit

Egy afgán rendőr tüzet nyitott és megölte szerdán két spanyol kiképzőtisztjét, illetve tolmácsukat egy afganisztáni katonai támaszpontnál - közölte a spanyol belügyminiszter.

Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter szerint a spanyol katonák viszonozták a tüzet, és megölték a lövöldöző afgán rendőrújoncot.

Az incidens a Türkmenisztánnal határos Bádgesz tartomány székhelyén, Kalaji-Navban lévő, a spanyol erők irányítása alatt álló támaszpontnál történt, ahol afgán rendőrök kiképzése folyik.
“A kiképzés keretében tartott órán az egyik újonc lövöldözni kezdett, és megölt két spanyol tisztet – egy századost és egy alhadnagyot -, valamint egy szintén spanyol állampolgársággal rendelkező tolmácsot.” – magyarázta az esetet a spanyol belügyminiszter a Cadena Ser rádióadónak adott nyilatkozatában. Rubalcaba “gyilkosságnak” minősítette a történteket.

A három spanyol a csendőrség március óta Afganisztánban állomásozó egységének volt a tagja. Az alakulat feladata az afgán biztonsági erők kiképzése. Rubalcaba hangsúlyozta, hogy továbbra is folytatják Afganisztánban a rájuk bízott fontos munkát, amely ahhoz kell, hogy a nemzetközi csapatok kivonulásakor az afgán polgárok egy szabad és nyugodt életet élhessenek. Az afgán rendőrújonc halálát követően több ezer feldühödött, kődobáló helybéli lakos gyűlt össze a bázisnál.

A szerdán történtekkel 92-re emelkedett az Afganisztánban 2002 óta elesett spanyolok száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik